Nieuws

Een prachtige puinhoop: nieuw van Jelle Reumer

Natuurhistorisch Museum Rotterdam, getiteld ‘Een prachtige puinhoop - een bioloog kijkt naar de wereld'. Hierin bundelt professor Reumer een groot aantal essays en columns (onder andere uit Straatgras) waarin hij kritisch kijkt naar natuurbeleid en dierenliefde en stil staat bij mondiale gevolgen van overbevolking bij mens, plant en dier.

In het overbevolkte Nederland is niet veel spontaans te ontdekken aan onze natuur. We verbouwen, herordenen, herinrichten het landschap, zetten diersoorten uit of perken ze in, vernietigen of zaaien nieuwe plantensoorten al naar gelang het ons uitkomt. Liefde voor de natuur en het dier neemt zo soms eigenaardige vormen aan. Jelle Reumer stelt dat de natuurliefde bij de overheid, publiek en milieubeweging zich vaak baseert op paradoxen en hypocrisie. 

Een greep uit de inhoud van de prikkelende observaties in ‘Een prachtige puinhoop’:

Milieubeschermers zorgden voor meer vervuilende files door wegverbredingen tegen te gaan;

Ieder jaar maken we ons druk om een paar duizend wilde varkens op de Veluwe die wegens overbevolking moeten worden afgeschoten. Je hoort minder protesten tegen de dood van de 500 miljoen dieren die sterven in de Nederlandse vleesverwerkende industrie, maar waarom?;

Waarom we beter geen beren kunnen uitzetten rond de Oostvaardersplassen; 

Waarom mensen bang zijn voor dingen die ze niet kunnen zien (bacteriën, genen en virussen), maar nog banger zijn voor in laboratoria bewerkte dingen die ze niet kunnen zien.

Waarom kinderbelasting niet handig is.

Jelle Reumer is bioloog en paleontoloog. Van hem verschenen eerder ‘Opgeraapt, Opgevist, Uitgehakt’, ‘Plant je voort!’ en het geruchtmakende ‘De ontplofte aap’. 

Jelle Reumer – Een prachtige puinhoop – een bioloog kijkt naar de wereld. Uitgeverij Contact, ISBN 978 90 254 2962 1 (256 pagina’s) paperback € 18,95

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Geen online tickets met tijdslot meer
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!