Voedselvoorkeur van het reuzenhert uit een holle kies

[9 oktober 2018] Op de Zandmotor werd in 2015 een kies van een reuzenhert gevonden met in de holtes van die kies bruin, vezelig materiaal: oeroude plantenresten. Fossielen van reuzenherten worden wel vaker gevonden langs de Nederlandse kust, maar zo'n kies met vegetatieresten nog nooit eerder. Onderzoek door de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met onder andere onderzoekers van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam volgde. Er bleken niet alleen plantendelen bewaard gebleven, maar ook stuifmeelkorrels.

Hoofdonderzoeker Bas van Geel, paleoecoloog aan het Instituut voor Biodiversiteit en Ecosysteemdynamica van de UvA: ‘Die stuifmeelkorrels waren in zeer goede staat bewaard gebleven, waardoor het mogelijk was ze te identificeren. Zo zagen we bijvoorbeeld kluitjes van onrijpe stuifmeelkorrels, waaruit bleek dat het reuzenhert bloeiende alsem heeft gegeten.’ 

Alsem bleek het voornaamste voedsel van dit reuzenhert. Mogelijk werd de voorkeur voor deze kalkrijke plant veroorzaakt door de groei van het enorme gewei: dat kon een spanwijdte van drie meter bereiken. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze week in het Journal of Quaternary Science. De kies en de stuifmeelpreparaten worden bewaard in de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop. We verkopen geen tickets in het museum.

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.