Waar blijven de wespen?

[20 juli 2016] Er zijn opvallend weinig wespen actief in de regio Rijnmond deze zomer. Dat constateren ecologen van Bureau Stadsnatuur in Rotterdam. Vergeleken met voorgaande jaren is het aantal meldingen van de gewone wesp, de soort die menig picknick weet te verstoren, opvallend laag. De boosdoener is de hevige regenval van de afgelopen periode. Daardoor wisten de wespen minder larven groot te brengen dan normaal. Als gevolg daarvan zijn er nu minder werksters actief.

André de Baerdemaeker van Bureau Stadsnatuur: “Nu de zomer echt door lijkt te gaan zetten, zouden sommige wespenvolken weer op kunnen krabbelen. Vooral de Duitse wesp piekt wat later in het seizoen en die kan ook lastig zijn.”

Hoe het zich verder ook ontwikkelt, het wordt geen topseizoen voor wespen, oordelen de stadsecologen.

Dit in tegenstelling tot muggen. Muggenlarven groeien op in stilstaand water. Dankzij de nattigheid van de voorbije weken beleven muggen gouden tijden. Nu het warmer wordt, zullen de inmiddels volwassen steekmuggen ons massaal in onze slaapkamers op komen zoeken. De muggenplaag komt niet alleen voort uit een goed voorplantingsseizoen. “Normaal gesproken vangen wespen veel vliegen en muggen voor hun larven, dat zal deze zomer ook een stuk minder zijn” aldus De Baerdemaeker."

Treft u deze zomer een wespennest aan in uw tuin of huis? Dan bent u één van de weinigen. Bel niet meteen de bestrijdingsdienst. Wespen zijn lastposten, maar ook zeer nuttige dieren. Ze hebben het al zo zwaar dit jaar, en misschien houden ze uw muggen wel weg. 

Ook rond een ander zomers steekbeest, de kleine pieterman, blijft het opvallend stil. Nu er meer mensen een verkoelende duik in zee nemen, kan dat nog goedkomen.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.