Waar is de mol in Rotterdam?

[5 februari 2020]  De mol (Talpa europaea) lijkt zo gewoon dat bijna niemand er naar omkijkt. Alleen wie met afgrijzen toeziet hoe een strakgemaaid gazon wordt gemolesteerd met zwarte hopen aarde, heeft aandacht voor dit ondergrondse zoogdier. En dan meestal niet in positieve zin.

Toch is een mol een bijzonder dier met een unieke levenswijze. De aanwezigheid van mollen zegt veel over de natuur in een gebied, zoals het bodemtype en het leven in de grond. Alleen waar veel regenwormen te vinden zijn, kan een mol aan zijn dagelijkse voedselbehoefte voldoen: ongeveer de helft van zijn lichaamsgewicht. Het is dus hoog tijd de mol ook eens in het zonnetje te zetten.

De Zoogdiervereniging en Vara's Vroege Vogels hebben het weekend van 8 en 9 februari 2020 daarom uitgeroepen tot mollenweekend. Als iedereen zijn of haar toevallige waarnemingen van molshopen doorgeeft via het speciale mollenmeldpunt op Waarneming.nl, hebben we in een mum van tijd een schat aan informatie.

Het Natuurhistorisch ondersteunt deze actie graag. We weten maar weinig van de verspreiding van mollen in Rotterdam. Waarom is Het Park bij de Euromast vrij van molshopen en hoe zit het met de gazons langs de Heemraadssingel? Zijn er onvoldoende wormen, of is de versteende binnenstad een onneembare barrière? De mol kan ons veel leren over de groene verbindingen in onze stad. Hoe diep kan de mol in de stad doordringen? Als deze kleine graver het kan, kunnen andere dieren dat ook!

Vitrine vol mollen
In het museum is speciaal voor het Mollenweekend een vitrine vol met mollen uit de collectie te zien, waaronder een aantal met kleurafwijkingen.

Welkom in Het Natuurhistorisch!

Geen online tickets met tijdslot meer
 

Vooraf online een ticket met een vaste starttijd boeken is niet meer nodig. Tickets kunnen 'gewoon' op het moment dat je het museum binnenloopt aan de museumbalie gekocht worden.

Lees hier welke coronamaatregelen nog gelden, en welke niet meer.

Op vrijdag 29 oktober is het museum van 19:00 - 21:30 open. Kom doodleuk griezelen!