Zoeken

Weer een boommarter in Rotterdam

[23 oktober 2019]  Na de eerste vondst van een dode boommarter (Martes martes) in Rotterdam - op 2 juli 2019 in het hart van de stad - is nu een tweede exemplaar binnen de gemeentegrens aangetroffen. Deze keer een road pizza op de Matlingeweg nabij Bedrijventerrein Rotterdam Noord-West. In het oktobernummer van Straatgras, het tijdschrift van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, schrijven Bram Langeveld en Erwin Kompanje over deze twee pioniers waarmee het slecht afliep maar die wel doen vermoeden dat er meer boommarters in Rotterdam rondlopen. De overblijfselen van beide dode dieren zijn vanaf vandaag in Het Natuurhistorisch te zien.

Nummer 1
Op 2 juli 2019 kregen de gemeentelijke boswachters een melding van een dode ‘Tasmaanse duivel’ langs de Schiedamsedijk, recht tegenover het Maritiem Museum. Jochem Hagoort was snel ter plaatse, stelde terecht vast dat het dode dier een boommarter was en bracht de vondst naar het museum. Het bleek een volwassen mannetje te zijn. Het dier was helaas te rot om de huid te bewaren, maar de schedel en enkele skeletdelen werden opgenomen in de collectie (NMR 9990-004308). De eerste vondst van een boommarter in Rotterdam was een feit.

Nummer 2
Op 30 september 2019 fietste Remie Bakker vanuit de Spaanse Polder naar Bedrijventerrein Rotterdam Noord-West. Net voorbij de Schiedamse Schie zag hij een verse maar compleet platgereden marter op de Matlingeweg. Hij raapte de road pizza van het asfalt en bracht Het Natuurhistorisch op de hoogte. Het bleek een juveniel vrouwelijk dier te zijn, eerder dit jaar geboren. Het kostte heel wat draad en geduld om van de door vele autobanden uit elkaar gereden huid een fatsoenlijke balg te maken, maar dat is gelukt en daarmee is ook de tweede Rotterdamse boommarter opgenomen in de collectie (NMR 9990-004430).

Ook in Amsterdam en Den Haag
De boommarter is door de eikendonkere haarkleur, de gele bef, de zwarte neus en de grote oren gemakkelijk te onderscheiden van de reeds enige jaren in Rotterdam-Zuid voorkomende steenmarter. In tegenstelling tot de steenmarter mijdt de boommarter stedelijk gebied meestal, maar in Den Haag en Amsterdam wordt het roofdiertje regelmatig waargenomen. Het Natuurhistorisch blijft de vestiging van beide martersoorten in Rotterdam nauwkeurig volgen.