Zoeken

Fossielen van de toekomst

Ontdek in het Weekend van de Wetenschap alles over fossielen in het flitscollege en maak je eigen fossiele wezen in de workshop. 

Botten, kiezen of andere resten van planten en dieren kunnen soms lang in de grond bewaard blijven en fossiel worden. Onderzoekers kunnen veel informatie uit zo’n fossiel halen, bijvoorbeeld van welk dier het is, hoe oud het is, maar ook over het leven van de vroegere eigenaar. Hoe een dier er precies uitzag, zullen we echter nooit zeker weten.

Hoe zit dat in de toekomst? Als spullen die we nu weggooien over 100.000 jaar gevonden worden, herkent niemand ze waarschijnlijk meer. Een gieter wordt aangezien voor een kop, een ruitenwisser voor een vleugel. Paleontologen uit de toekomst kunnen denken heel andere wezens te hebben gevonden dan er in werkelijkheid leefden. Welke impact hebben de spullen die we op onze planeet achterlaten eigenlijk?

Na het flitscollege over fossielen van conservator Bram Langeveld, ga je met kunstenaar Walter van der Velden zelf aan de slag. Neem oude, afgedankte spullen mee, en maak je eigen fossiel van de toekomst!

Wanneer: zondag 2 oktober van 14.00 – 15.15 uur
Doelgroep: kinderen van 8 t/m 12 jaar
Kosten: gratis met een toegangskaartje voor het museum

Let op: neem zelf kleine, afgedankte voorwerpen mee waarmee je het fossiel wilt maken, bijvoorbeeld oude wasknijpers, lege aanstekers, dopjes van flessen, legoblokjes, theelepeltjes, schroeven, sleutels, etc. Het fossiel moet na afloop 24 uur drogen. Neem daarom een lege schepijsbak, een wat grotere broodtrommel of iets vergelijkbaars mee om het fossiel in mee naar huis te nemen.