25 mei: De Dag van het Dode Dier

In mei is Het Natuurhistorisch ‘Museum van de Maand’. Dat wordt op zaterdag 25 mei gevierd met ‘De Dag van het Dode Dier’. Het museum toont dan voor het eerst zijn complete verzameling dode-dieren-met-een-verhaal, uiteenlopend van de legendarische Dominomus tot de ‘laatste schaamluis’ en de Tweede Kamermuis. Het publiek wordt uitgenodigd dode-dieren-met-een-verhaal mee te nemen naar het museum.

 

Programma
Conservator Kees Moeliker vertelt de verhalen bij de geëxposeerde beroemde dode dieren (bijna doorlopend) en de huispreparateur geeft een live-prepareerdemonstratie (bijna doorlopend) van een onlangs verworven dood-dier-met-een-verhaal: de knobbelzwaan die in de Rotterdamse wijk Blijdorp geparkeerde auto’s aanviel en beschadigde. Kunstenaar Josine Beugels presenteert haar ‘Dead Pets’ project (15:00 uur). Ter afsluiting brengt schrijver Ernest van der Kwast een Ode aan het Dode Dier (16:00 uur).

 

OPROEP Heeft u thuis een dood dier met een verhaal – een opgezette kanarie die zo mooi kon zingen, een verdroogde goudvis die jaren zoek was – of heeft u iets bijzonders gevonden dat geconserveerd kan worden en een bijzonder verhaal met zich draagt? Neem het dan mee naar ‘De Dag van het Dode Dier’ in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Raakt uw verhaal de jury en is het dier bewaard gebleven of kan het alsnog geconserveerd worden, dan heeft het dode dier de kans voort te leven als een heus museumstuk.

 

Zaterdag 25 mei 2013 - De Dag van het Dode Dier, in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, 11:00 – 17:00 uur. Westzeedijk 345 (Museumpark). Entree: een toegangskaartje van het museum (of een dood dier met een verhaal).