Dead Duck Day 2017

Maandag 5 juni 2017 was het weer Dead Duck Day. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het European Bureau van Improbable Research nodigden belangstellenden uit om zich om 17:55 uur precies te verzamelen in het Museumpark op het gazon naast de glazen nieuwbouw van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De korte openluchtceremonie (gepresenteerd door Kees Moeliker) vond plaats, dit jaar voor de 22e keer, onder het in 2013 onthulde Dead Duck Gedenkteken op de glazen gevel van het museum. 

Behalve het herdenken van de dramatische dood van 'de eend', vraagt Dead Duck Day aandacht voor de miljarden andere vogels die jaarlijks wereldwijd tegen glazen gebouwen om het leven komen.

Het programma bevatte verder: 

 1. Het laatste necrofilie-nieuws uit het dierenrijk, met deze keer een wereldprimeur waar 22 (!) jaar op gewacht is: de presentatie van het tweede gedocumenteerde geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend - waarbij een door een hond doodgebeten woerd in Capelle a/d IJssel was betrokken. Het slachtoffer is nu een museumstuk met nummer NMR 9989-05185.
   
 2. De viering van de heruitgave van 'De eendenman' in het handzame Dwarsligger® formaat.
   
 3. De voordracht van de speciale Dead Duck Day Message door Henk Wolf die een meerkoet in zijn oog kreeg en daarover het boek 'Een meerkoet in mijn oog' schreef.
   
 4. Optreden van de Moldavische dichter Dumitru Crudupoet-in-residence van het 48e Poetry International Festival Rotterdam.
   
 5. Het aanprijzen van de Dead Duck Day kledinglijn en een dramatic reading van het zesgangen-eendenmenu.

Circa 85 belangstellenden woonden deze korte, gratis openluchtceremonie bij. Na afloop werd volgens traditie (en op eigen kosten) 'menu D'- het zesgangen-eendenmenu - genuttigd bij restaurant Tai Wu, Mauritsweg 24-25, Rotterdam.

Tijd & locatie: maandag 5 juni 2017, om 17:55 uur precies, in het Museumpark op het gazon naast de glazen nieuwbouw van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345.

Information in English >> General history www.deadduckday.com 

Dead Duck Day 2014 (foto Anjes Geesink)
Introductie Dead Duck Day kledinglijn in 2016. (foto Maarten Laupman)
Dead Duck Day 2016. (foto Maarten Laupman)