Zoeken

Programma Dead Duck Day: 5 juni 2018

Dinsdag 5 juni 2018 was het weer Dead Duck Day. Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het European Bureau van Improbable Research nodigden belangstellenden uit om zich om 17:55 uur precies te verzamelen in het Museumpark op het gazon naast de glazen nieuwbouw van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De korte openluchtceremonie (gepresenteerd door Kees Moeliker) vond dit voor de 23e keer plaats onder het in 2013 onthulde Dead Duck Gedenkteken op de glazen gevel van het museum. Circa 65 belangstellenden uit zes landen woonden de ceremonie bij. Hier is een fotoverslag.

Behalve het herdenken van de dramatische dood van 'de eend', vraagt Dead Duck Day aandacht voor de miljarden andere vogels die jaarlijks wereldwijd tegen glazen gebouwen om het leven komen. Hierbij wordt het publiek gevraagd mee te denken over oplossingen voor dit probleem.

Het programma bevatte verder: 

Een speciaal welkom aan ‘der Niedersachsen Flugenten und Sturmbootclub’ uit Bremen die de Nieuwe Maas onveilig maakte en met een zeskoppige delegatie Dead Duck Day bezocht.

Het laatste necrofilie-nieuws uit het dierenrijk, met deze keer (1) een applaus voor Harshil Patel, Pranav Vaghashiya, en Shantilal K. Tank voor het wereldkundig maken van het eerste necrofiliegeval bij de ‘Gewone Aziatische Pad’ (Duttaphrynus melanostictus) in India, en (2) de presentatie van een goed gedocumenteerd geval van heteroseksuele necrofilie bij een wilde eend in Arnhem in 2017. Het slachtoffer is in Rotterdam, en nu een geconserveerd museumstuk met catalogusnummer NMR 9989-05220.

De officiële aankondiging van de langverwachte Duitse vertaling van 'De eendenman'. Het boek kreeg in het Duits de titel ‘Der Entenmann’ en is verbeterd en geactualiseerd, met onder andere het eerste goed gedocumenteerde Duitse geval van necrofilie in het dierenrijk (dat nog even geheim gehouden werd, tot ‘Der Entenmann’ in september 2018 verscheen). Op de flaptekst staat: 'Als eine Wildente gegen ein Fenster des Naturhistorischen Museums in Rotterdam flog, blickte Kees Moeliker aufgeschreckt hinaus – um festzustellen, dass sich ein männlicher Artgenosse an dem soeben verstorbenen Erpel verging. Dass dieses Ereignis sein Leben verändern sollte, erwartete der Museumsdirektor nicht.'

De speciale Dead Duck Day Message, ingezonden door de Oostenrijkse schrijfster Eva Menasse, auteur van het boek ‘Tiere für Fortgeschrittene’ (ook in het Nederlands onder de titel ‘Dieren voor gevorderden’). Eva Menasse stuurde een fragment over een dode eend uit haar debuutroman ‘Vienna’ dat in het Duits werd voorgedragen door Kim Zieschang (Goethe-Institut Rotterdam). 

Het aanprijzen van de Dead Duck Day kledinglijn, door Tis Voortman en Olaf Wilting, met een nieuw ontwerp van Mark Prinsen.

‘Dramatic reading’ van het zesgangen-eendenmenu. Mister Lai heeft na 25 jaar zijn restaurant Tai Wu overgedragen aan een nieuwe eigenaar. Mevrouw Wu had het eendenmenu gehandhaafd.

Na afloop werd volgens traditie (en op eigen kosten) 'menu D'- het zesgangen-eendenmenu - genuttigd bij restaurant Tai Wu, Mauritsweg 24-25, Rotterdam. 

Tijd & locatie: dinsdag 5 juni 2018, om 17:55 uur precies, in het Museumpark op het gazon naast de glazen nieuwbouw van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Westzeedijk 345.