Zoeken

Dieren blootgelegd - familielezing en activiteit

Tijdens dit laatste weekend van de tentoonstelling Dieren Blootgelegd, vertelt Arie (voormalig klinisch fysicus) de bezoeker over zijn röntgentaferelen van dode dieren, planten, bloemen en andere naturalia en het ontstaan daarvan. Hij neemt ons mee in het ontwikkelproces wat door de combinatie van techniek, kunst en wetenschap een ieder zal aanspreken.

In zijn prachtige röntgentaferelen vallen daardoor allerlei eigenaardigheden in hun binnenkant op. De lezing wordt verrijkt met aanvullingen van conservator Bram Langeveld die daar waar nodig de ‘biorama’s’ van Arie voorziet van biologische informatie en leuke dieren- of plantenweetjes. We kijken naar verschillende dieren, planten en bloemen en ontdekken inwendige bijzonderheden die met het blote oog onzichtbaar zijn. Doorgelicht verliest de ijsvogel echt al zijn schoonheid en blijkt zijn kop wanstaltig groot, maar de maag bevat ware juweeltjes: gehoorsteentjes uit de kop van visjes die hij verorberde. En wat doen bijvoorbeeld die witte korrels in de kop van een inktvis? Dat weekdier heeft toch helemaal geen skelet? Van zeekat tot slangster en van ringslang tot kameleon, het komt allemaal voorbij.

Na afloop maak je helemaal zelf een fotografische afdruk (cyanotype) waarop een door jou gemaakt tafereel met dieren, planten en bloemen afgebeeld wordt. Je doet dit met behulp van zonlicht (in plaats van röntgenstraling), op blauw lichtgevoelig papier (in plaats van op röntgenfilm). 

Na de lezing is er volop tijd om voor de allerlaatste keer de bijbehorende tentoonstelling te bekijken in de Vestibule van het museum.

Activiteit
Lezing + activiteit

Voor wie
Voor iedereen (maar wel vanaf 8 jaar)

Wanneer
Zondag 12 maart 2023 14:00 uur start lezing

Aanmelden
Aanmelden is niet nodig, maar wil je zeker zijn van een plekje meld je dan aan via educatie@hetnatuurhistorisch.nl of telefoonnummer 010 4364222

Kosten
Geen, wel een toegangskaartje voor het museum