Zoeken

Lezing: de Japanse duizendknoop als invasieve exoot

Het is de week van de invasieve exoot! In het kader van de nieuwe tentoonstelling Nationaal Park Rotterdam vertellen we je er graag alles over.
Exoten zijn soorten die door menselijk handelen terecht zijn gekomen in een gebied waar deze niet van nature voorkomen. Als een exoot schadelijk is voor de al bestaande natuur en zich snel verspreidt, wordt deze een invasieve exoot genoemd. Invasieve exoten kunnen soorten die hier van nature voorkomen verdringen. Ook voor de mens kunnen invasieve exoten een probleem vormen. Een van de meest ontwrichtende invasieve exoten in Nederland is een plant: de Japanse duizendknoop. Ecoloog Remko vertelt je er in deze lezing alles over. 

Wat zijn invasieve exotische planten? Waarom maken wij ons over sommige soorten druk en over anderen niet? En, wat kunnen we er aan doen?
Remko neemt je mee in de achtergrond van de problemen rondom invasieve exoten, en legt je uit wat de Japanse duizendknoop precies is (het gaat namelijk eigenlijk om drie verschillende soorten) en hoe deze in Nederland terecht is gekomen. Aan de hand van de biologie legt hij uit waarom de plant zo extreem moeilijk te bestrijden is.

Tot slot kijkt hij naar onze regio. Hoe groot is het probleem in de havenstad en hoe kunnen we de plant uit de stad weg krijgen?  

 

Voor wie?
Volwassenen

Wanneer?
Zondag 25 juni 11.00 - 12.00

Kosten?
De lezing is gratis. Wel heb je een geldig toegangsbewijs voor het museum nodig.