Museumpark Vriendendag, zondag 12 september 2021, 11:00-17:00 uur

Speciaal voor alle Vrienden van de culturele instellingen in het Museumpark (Arminius, Museum Boijmans Van Beuningen, Het Nieuwe Instituut, Kunsthal, Het Natuurhistorisch en Chabot Museum) is op 12 september 2021 de Museumpark Vriendendag. Beleef kunst, cultuur en natuur en doe mee aan bijzondere activiteiten in alle instellingen. Nog geen Vriend? Dat word je hier met een paar muisklikken.

Het volledige programma van alle musea is hier te downloaden.

Ben je Vriend van een of meerdere van de deelnemende instellingen, dan kun je overal gratis het programma bijwonen. Vanwege de coronamaatregelen moet je daarvoor wel online bij ieder museum apart een tijdslotticket reserveren. Voor Het Natuurhistorisch kan dat hier.

 

Programma in Het Natuurhistorisch

 

In de Hoboken Salon van het museum presenteert Het Poëziecircus ‘Waar vind ik mijn ware vriend?’ Schrijver Mohammed Benzakour interviewt dichters over natuur, kunst en vriendschap. Uiteraard met veel poëzie!

14:00-14:20: Dorien Dijkhuis
14:40-15:00: Alexis de Roode
15:15-15:35: Anne Broeksma
15:50-16:10: Dean Bowen
16:15-16:45: afsluiting - alle dichters samen

Voordrachten van deze dichters in andere musea: 14:00-14:30 Chabot Museum, 14:45-15:15 Het Nieuwe Instituut, 15:30-16:00 Kunsthal.

Doorlopend in de tentoonstellingszalen: een rijdende kubus als Collectiekar
Ontdek hoe De Collectiekar de connectie maakt tussen collectiedepot en publiek en hoor meer over de achtergronden van dit initiatief dat is gerealiseerd met steun van de Vrienden van Het Natuurhistorisch.

Het aantal plaatsen in de Hoboken Salon is beperkt. Kom op tijd om zeker te zijn van een plaats bij de voordrachten. Neem in elk geval je Vriendenkaart/pas mee.

 

Over de sprekers

Dorien Dijkhuis (1978) is culinair journalist, schrijver en dichter. Korte verhalen en reisverhalen van haar hand werden gepubliceerd in de literaire bladen Tirade, Bouillon!, digitaal tijdschrift De Optimist, tijdschrift Extaze en Het liegend konijn. In 2019 verscheen haar debuutbundel Waren we dieren bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Deze bundel toont de mens in nauwe samenhang met zijn directe omgeving. Uiteraard is de natuur dan dichtbij.

Alexis de Roode (1970) debuteerde in 2005 met de bundel Geef mij een wonder, die genomineerd werd voor de C. Buddingh’-prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut. Daarna verschenen nog vier bundels waarvan de meest recente, Een steen openvouwen, in 2016 verscheen bij uitgeverij Podium. De Roode is naast dichter ook geoloog en tekstschrijver met als specialisaties klimaat, duurzame landbouw en voeding.

Anne Broeksma (1987) schrijft poëzie, korte verhalen en journalistieke teksten. In 2014 debuteerde ze met de bundel Regen kosmos kamerplant bij uitgeverij Atlas Contact. In 2021 verscheen haar bundel Vesper. In deze bundel onderzoekt ze de spanning tussen religie en natuurwetenschap. Al vijf jaar is ze geobsedeerd door schubdieren. Ze reisde door de oerwouden van Azië om dit bijna uitgestorven dier in het wild te zien en verzamelde verhalen door mee op pad te gaan met stropers, beschermers, biologen en historici. De resultaten van die zoektocht verschenen in verschillende kranten en worden bijeengebracht in een boek.

Dean Bowen (1984) is dichter en performer. Hij debuteerde vorig jaar met zijn bundel Bokman bij uitgeverij Jurgen Maas. Dit leverde hem een nominatie op voor de C. Buddingh'-prijs voor het beste debuut. Hij verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bezielde voordracht. In 2015 won hij de Van Dale SPOKEN Award in de categorie poëzie. Als Stadsdichter van Rotterdam (2019/2020) bezong hij de stad, maar in hoeverre zit daarin plek voor de natuur?

Mohammed Benzakour (1972) is auteur, visser, imker en bestuurslid van de Stichting Vrienden van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. In zijn meest recente verhalenbundel, De ogen van Fadil (2020), spelen dieren een belangrijke rol. Hij heeft de column ‘Dagboek van een visser’ in NRC en interviewt maandelijks gasten voor RTV Atos in het programma ‘Bonjour met Benzakour’.