Zoeken

Ontdek je eigen brein

Kom en ontdek je brein tijdens de Brain Awareness Dag in Het Natuurhistorisch. Zie de signalen die jouw hersenen aan je spieren doorgeven, gebruik een VR bril om je brein te leren trainen en ontdek hoe stressbestendig je bent!.

Op 16 maart 2024 organiseren het Erasmus University College en het Erasmus MC, in samenwerking met Het Natuurhistorisch, een evenement in het kader van ‘Brain Awareness Week’ om aandacht te vragen voor de manier waarop het brein functioneert en het onderzoek dat door neurowetenschappers wordt gedaan naar neurologische afwijkingen.

Als je meer wilt weten over dit ongelofelijk orgaan en het huidige hersenonderzoek neem dan deel aan de workshops en lezingen in Het Natuurhistorisch en ga mee met een tour in de laboratoria van het naastgelegen Erasmus MC om te zien waar en hoe hersenonderzoek echt plaatsvindt. Ben jij er ook bij? 

Voor wie?
Volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar

Wanneer
Zaterdag 16 maart 13:00-16:00

Kosten
De activiteiten zijn gratis bij een geldig toegangsbewijs voor het museum

Wat is er te doen?
Tijdens de Brain Awareness Dag in het museum is er van alles te doen! Zo kun je onder begeleiding van wetenshappers doorlopend proefjes doen en zo van alles over je eigen hersenen ontdekken, wordt er een documentaire vertoond, en kun je nog meer de diepte in gaan tijdens één van de verschillende familielezingen:

Familielezingen:

  • 13:15 - 13:30: Aleksandra Badura over Autisme
    Wat is autisme eigenlijk? De meeste mensen hebben er wellicht een idee bij, maar klopt dit wel? Onderzoeker Aleksandra Badura neemt je mee in het brein van iemand met Autisme en legt uit welke verschillende vormen autisme kan aannemen in de mens
  • 13:45 - 14:00: Mario Negrello about Artificial and Natural intelligence (IN ENGLISH)
    How do we create intelligence? Researcher Mario Negrello will explain
  • 14:15 - 14:50: Documentaire vertoning: Hoofd Stuk
    De moeder van kunstenaar Lieke Anna krijgt in 2020 een hersenbloeding terwijl Lieke naast haar op de bank zit. Lieke Anna verliest op dat moment haar moeder, ook al blijft deze in leven. Hoofd Stuk is een intiem portret van van de worsteling die ze ervaart met de onzichtbare impact van haar moeders hersenletsel en het effect daarvan op hun relatie en haar eigen identiteit. Wie ben je nog, wanneer alles waarvan je dacht dat het zo zou blijven, op losse schroeven komt te staan?
  • 15:05 - 15:20: Martijn Schonewille - Waarom hebben we een brein?
    Waarom hebben we eigenlijk een brein? Onderzoeker Martijn Schonewille neemt in deze korte familielezing het menselijk brein onder de loep. Wat is de oorspronkelijke functie? Hij neemt verschillende hersengebieden met je door en kijk in detail naar hoe één van die gebieden, de kleine hersenen of het cerebellum zich door de tijd heen heeft ontwikkeld.
  • 15:35 - 15:50: Laurens Bosman - Zijn proefdieren nodig voor hersenonderzoek?
    Laurens Bosman legt je in deze korte lezing alles uit over de rol van proefdieren in hersenonderzoek. Waarom bestaan proefdieren eigenlijk nog? Hebben we ze nodig, en zo ja, waarom?


Doorlopend:

  • Electrophysiologie – Hoe werken de signalen tussen de hersenen en de rest van het lichaam? 
    Hoe werken je spieren? Het team van onderzoeker Aleksandra Badura laat je zien hoe je hersenen signalen doorgeven aan de spieren in je lichaam. Met behulp van elektroden kan ze de elektrische signalen in jouw spieren zichtbaar maken! Zo kun jij zien hoe je vanuit je hersenen jouw spieren bestuurt.
  • Zintuigen - Ik voel ik voel wat jij niet ziet
    Weet jij hoe je zintuigen werken? Onderzoeker Laurens Bosman laat zien met welk gebied in de hersenen je nou eigenlijk ziet, hoort of proeft. 
  • Stress en zelfbescherming
    Wat gebeurt er in jouw lichaam als je angstig bent? Hoe reageert jouw lichaam op stress? De onderzoekers van Generation R laten je zien hoe je hersens en je lichaam reageren als je onder druk staat. Ben je eigenlijk wel stressbestendig?
  • The Anatomy of Vision
    Samen met een groep kunstenaars, waaronder Alican Unal en Laura Zuallaert, en architect Seyma Atmaca ontwikkelde wetenschapper Muhammet Sahan de installatie The Anatomy of Vision’die de kwetsbaarheid van het visuele gedeelte van jouw brein laat zien. Dankzij de installatie kan jij ervaren hoe het voelt als jouw zicht verandert, bijvoorbeeld door een ongeluk.
  • Hoe houd je je hersens fit?
    Iedereen weet hoe je je lichaam fit houdt, maar hoe zorg je ervoor dat je hersens ook in topconditie blijven als je ouder wordt? Met behulp van een VR bril laat onderzoeker Henrik Hellman je zien hoe technologie je hierbij kan helpen.
  • Bezoek een echt onderzoekslab!
    Heb je altijd al willen weten hoe het er in het laboratorium van een neurowetenschapper aan toe gaat? Tijdens de Brain Awareness dag in Het Natuurhistorisch kan je mee in een rondleiding door de laboratoria van het Erasmus Medical Center. 
    Tours starten om 13:30 uur, 14:30 uur en 15:30 uur. Je kunt je tijdens de Brain Awareness Dag voor een tour inschrijven bij één van de standjes in de Hoboken Salon.