Zoeken

Weekend van de Wetenschap, 3-4 oktober 2015

3 oktober: Konijnenkeutelworkshop

 

Wat een simpel drolletje al niet kan herbergen werd duidelijk toen we, in samenwerking met het Nederlands Genootschap voor Microscopie, door een (stereo)microscoop naar konijnenkeutels keken. Die uitwerpselen vormen een ideale voedingsbodem voor leven dat pas onder de microscoop zichtbaar wordt. De kenners van het Genootschap namen bezoekers mee naar een verborgen wereld - Planeet Konijnenkeutel - met een microkosmos van schimmelwouden, nematoden, raderdiertjes, slijmzwammen, trilhaardiertjes, schaalamoeben en sporenkanonnen.

 

Kinderen konden een keutelverslag maken. Na afloop kregen ze een heus ‘Keuteldiploma’. Keutels van hun eigen konijn onderzoeken kon ook - nadat ze zelf verzameld en van te voren ingeleverd waren: hier staat hoe en wanneer.

 

De konijnenkeutelworkshop was voor jong en oud, doorlopend op zaterdag 3 oktober 2015 van 11:00 tot 17:00 uur. Gratis met een geldig toegangsbewijs van het museum.

zondag 4 oktober: Lezing 'Korstmossen op stoeptegels en grafzerken'

 

'Living on the edge' is het motto van veel korstmossen. De symbiose van schimmel en alg groeit op plekken waar andere planten en dieren het voor gezien houden. Bioloog Laurens Sparrius maakte in zijn studietijd kennis met deze boeiende soortgroep. Gewapend met loep, zakmes en druppelflesjes met chemicaliën gaat hij er in zijn vrije tijd wekelijks op uit om korstmossen door heel Nederland in kaart te brengen, samen met een kleine groep amateuronderzoekers. Tijdens de lezing vertelde hij over de natuur waar je nu dagelijks overheen loopt, maar die uiteindelijk ook bezit neemt van je laatste rustplaats.

 

Sinds 2003 werkt Laurens bij de Bryologische en Lichenologische Werkgroep, waar hij het Nederlandse onderzoek aan mossen en korstmossen coördineert.

 

Deze lezing vond plaats in het kader van Pop-up wetenschapper