Zoeken

Windmolenpelikaan-weekend 6/7 december

De roze pelikaan (Pelecanus onocrotalus) die op 24 augustus 2014 door de wieken van een windturbine op de Haringvlietdam bij Hellevoetsluis werd geraakt en daardoor stierf, was in het weekend van 6 en 7 december 2014 te zien in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De inmiddels geprepareerde vogel was toen, samen met zijn afgehakte vleugel, 'opgebaard' in de sfeervolle Hoboken Salon van het museum. Conservator Kees Moeliker was er zondagmiddag 7 december bij om te vertellen over het prepareerproces en de gevaren van windturbines voor vogels.

 

Na het weekend verhuisde de pelikaan permanent naar het collectie-depot van het museum omdat de enorme vogel (ruim 10 kg) te groot is voor de tentoonstelling 'Dode Dieren met een Verhaal’. De aanwinst (NMR 9989-003661) is een volwassen mannetje. In de maag zat een grote karperachtige vis.

 

De roze pelikaan is een dwaalgast in Nederland. Het exemplaar dat bij Hellevoetsluis werd gevonden, zwierf tijdens het afgelopen voorjaar rond in onze kustprovincies en werd op 13 juni voor het laatst levend gezien nabij de Nieuwkoopse Plassen. Bij sectie op het kadaver kwam aan het licht dat de pelikaan uit gevangenschap afkomstig was: een hondenchiplezer detecteerde tussen de schouderbladen een chip met nummer 000611B3AA. Waar de vogel vandaan kwam, is nog niet bekend.

 

Pelikanen die vrij rondvliegen in West-Europa vallen vaker ten prooi aan windturbines. Een exemplaar dat in 2011 uit Artis ontsnapte, maakte furore in Duitsland door bij Darmstadt geruime tijd laag boven de snelweg te vliegen. De Autobahn-Pelikan overleefde die escapade, maar werd later in een windmolenpark letterlijk in tweeën gehakt. In het Vlaamse Izegem werd afgelopen mei een roze pelikaan door een windturbine onthoofd.