Zoeken

Zondagmiddaglezing - Tim Claerhout over (korst-) mossen en hittestress in de stad

Onderzoeker Tim Claerhout staat in de natuur naast een mest mos begroeide boom
 

Ze zijn je misschien nog nauwelijks opgevallen: de kleurrijke mossen en korstmossen die je overal in de stad kan tegenkomen. Ze zitten op de schors van (stads-)bomen en zijn zelfs op de stoeptegels onder onze voeten te vinden. Maar wat kan de aanwezigheid van deze korstmossen ons vertellen over onze omgeving? Onderzoeker Tim Claerhout komt je hier alles over vertellen in deze lezing voor volwassenen in het kader van de tentoonstelling Nationaal Park Rotterdam.

In zijn onderzoek kijkt hij hoe (korst)mossen gebruikt kunnen worden om hitte in stedelijke gebieden in kaart te brengen. Met hulp van citizen science kunnen stadsbewoners hem helpen om deze hittestress in hun omgeving in kaart te brengen.

In een korte lezing (+/- 30 min) neemt Tim je mee in zijn onderzoek en de wereld van (korst)mossen in de stad. Daarna ga je samen met hem naar buiten om de korstmossen in de omgeving van het museum onder de loep te nemen en leer je alles over hoe jij ook in je eigen buurt op onderzoek uit kunt.

Tim Claerhout doet zijn PhD onderzoek naar korstmossen en boomschorsmossen bij de Hortus Botanicus in Leiden. Zijn onderzoek is onderdeel van het Hidden Biodiversity project, dat de ‘verborgen’ biodiversiteit van de stad in kaart brengt, en kijkt wat we van deze biodiversiteit kunnen leren en hoe we deze kunnen inzetten om onze leefomgeving te verbeteren.  

Waar
Hoboken Salon van het museum

Wanneer
Zondag 19 november, 14.00 uur

Voor wie
Volwassenen (16 jaar en ouder)

Kosten
De lezing is gratis met een geldig toegangsbewijs tot het museum.


 

Over Hidden Biodiversity
Het Hidden Biodiversity-project wordt uitgevoerd door een breed consortium bestaande uit Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden/Hortus Botanicus Leiden, Technische Universiteit Delft, Hogeschool van Amsterdam, Bryologische en Lichenologische Werkgroep, Hogeschool Leiden/ Leiden Centre for Applied Bioscience, Erasmus Universiteit Rotterdam, Bureau Stadsnatuur Rotterdam, Cobra Groeninzicht, H.D. Sneep holding BV (Greenwavesystems), Heijmans NV, Gemeente Amsterdam, Gemeente Leiden, Nederlandse Entomologische Vereniging (NEV), Provincie Noord-Holland, Reichwein Post Production BV, Respyre BV, Stichting Steenbreek, Stichting Trompenburg Tuinen & Arboretum, Stichting Vrienden van de Leidse Hortus, Openbare Bibliotheek Amsterdam, Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties, Stichting Waarneming.nl, EnerSearch Solar GmbH en Naturalis Biodiversity Center.

afbeelding toont het logo van het verborgen biodiversiteit/hidden biodiversity programma