Bever over wateroverlast
De herintroductie van de bever is een succesverhaal. Nadat de – oorspronkelijk inheemse – soort 150 jaar geleden door jacht en felle vervolging uit Nederland verdween, is de bever in de jaren tachtig van de vorige eeuw opnieuw uitgezet. Vanuit het brongebied, de Biesbosch, zijn er inmiddels weer zo’n 3.000 bevers in Nederland, waarvan een groot deel leeft in natuurgebieden langs de grote rivieren. Bevers knagen bomen om en takken af en maken daar burchten en dammen van. Helaas botsen bevers met mensen. Hun dammen blokkeren de waterstroom en zorgen voor overstromingen. Er is zelfs een beverprotocol waarin maatregelen staan die genomen kunnen worden als een bever gevaar oplevert voor het watersysteem.
Auteur
Gershwin Bonevacia(Rotterdam, 1992) is dichter en spoken word artist. Tot 2022 was hij stadsdichter van Amsterdam. Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht gaf hij in 2017 in eigen beheer uit.
In 2021 verscheen zijn dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang en vertaalde hij het kinderboek Zo klinkt verandering van de Amerikaanse spoken word artist Amanda Gorman.
In 2022 staat hij in het theater met de voorstelling Terug naar Prinsenplein. Daarnaast is hij met een album bezig.
Verteller
Imane Elfilali (40 jaar) is gemeenteraadslid in Rotterdam en ze werkt bij de rijksoverheid. Ze vindt het mooi hoe de bever uit het verhaal de mens inspireert om beter te zorgen voor de planeet.
Castor fiber [opgezet], Biesbosch, Hofmansplaat, 28 januari 2001; NMR 9990-1436