Zoeken

Programma najaar 2019

15 september 2019 - Dick Mol, Mogen schelpen in je koffer? 
Vakantiegangers zijn verzamelaars en bij de douane weten ze daar alles van. Bijzondere strandvondsten, tropische bloemen in schilderijlijstjes en sieraden van gesneden hout. Douanier en collectiebeheerder Dick Mol geeft een college over natuurhistorie van over de grenzen. Mag je zomaar dingen uit de natuur meenemen? En wat als dat niet mag? Met een aantal (museum)stukken die ooit door de douane in beslag genomen zijn binnen handbereik vertelt Dick verhalen over koralen, geprepareerde vlinders, papegaaienveren, ivoren beeldjes en schoenen van slangenleer.

20 oktober 2019 Natuurmonumenten - Waarom zijn wilde bloemen nodig?
Zonder wilde bloemen, geen insecten en zonder insecten geen vogels. Dat in de natuur alles met elkaar verbonden is, wordt zo wel duidelijk. De mens speelt daarin ook een rol. Grotere steden, meer wegen, meer landbouw en meer steen in je tuin zorgen niet echt voor een grotere biodiversiteit. Een Boswachter van Natuurmonumenten vertelt over de noodzaak van wilde bloemen. Hij vertelt vanuit de praktijk over bestuiving, soortenrijkdom, vogels en mensen. Waarom heeft het eten van een appel alles te maken heeft met verstedelijking bijvoorbeeld? En wat is de rol van wilde bloemen dan?

17 november 2019 - Frederik Mollen, Moet je bang zijn voor een haai?
Haaien hebben in de media veelal de rol van angstaanjagende zeebewoner. Scherpe tanden, een woeste verrassingsaanval en met één hap verslinden ze een prooi. Is dit terecht? Wat doet een haai eigenlijk in het dagelijkse leven? Of als er gevaar is? En zijn ze echt in ‘onze’ Noordzee? Haaienonderzoeker Frederik Mollen vertelt over de bedreigde positie van haaien, of onze angst voor hen gegrond is en wat haaien eigenlijk erg bijzonder maakt. Dit college is ook de kans om een échte haai van dichtbij te zien.

15 december 2019 - Garry Bakker,  Heeft een vogel een kompas in zijn hoofd?
Elk jaar trekken miljoenen vogels vele kilometers. Sommige soorten trekken wel duizenden kilometers, vliegend over ruwe oceanen en warme woestijnen. En toch verdwalen de vogels niet, ze weten soms zelfs precies hun nest van vorig jaar terug te vinden. En dat allemaal zonder kaart, mobiele telefoon of kompas. Hoe doen ze dat toch? In dit college vertelt ir. Garry Bakker je precies hoe het nu zit met de vogeltrek.