Zoeken

19 september 2021 - Garry Bakker, Wat ligt daar in die la? 
Van alle ruim 10.200 vogelsoorten liggen wereldwijd exemplaren in musea opgeslagen. Ook bij ons! Het aantal vogelsoorten neemt nog steeds toe. Met dank aan de wetenschap. Sommige ‘nieuwe’ soorten bleken al meer dan 100 jaar onopgemerkt in een la te liggen. Met DNA-technieken en internet worden steeds ontdekkingen gedaan. Ecoloog Garry Bakker van Bureau Stadsnatuur vertelt hoe je een nieuwe vogelsoort ontdekt en welke rol musea daarin spelen. 
 

17 oktober 2021 - Kees Moeliker, Zijn dode dieren om te lachen? 
Van de meeste dieren in de museumcollectie weten we alleen waar en wanneer ze (dood) gevonden zijn. Er zijn ook ‘dode-dieren-met-een-verhaal’, museumstukken met een opmerkelijke geschiedenis die Het Natuurhistorisch in een speciale vitrine tentoonstelt. Bezoekers lachen om die dode dieren. Maar zijn de doodgeschoten Dominomus, de egel die stikte in een Mc Flurrybeker of de meeuw die zich doodvloog tegen een traumahelicopter wel om te lachen? Directeur Kees Moeliker vertelt waarom het museum juist die dieren laat zien en hoe dat lachen kan omslaan in (diep) nadenken over de relatie tussen mens en dier.

21 november 2021 - Maite van Gerwen, Horen ratten bij de stad? 
Je kent vast wel de film Ratatouille? Daarin ontstaat een bijzondere vriendschap tussen een rat en een jongen. Zo’n vriendschap tussen een wilde rat en een mens zie je niet vaak. Mensen vinden ratten vaak maar vies. Maar zijn ratten alleen maar vies of zijn ze juist nuttig? Dierwetenschapper Maite van Gerwen doet onderzoek naar de omgang met ratten die door mensen als plaagdier worden gezien.
 

19 december 2021 - Kees Vink, Waar komt al het leven op aarde vandaan? 
Op dit moment leven er meer dan 100 miljoen (een 1 met 8 nullen!) organismen op onze planeet, de aarde. Ondanks dat duizelingwekkende aantal bacteriën, schimmels, planten en dieren, zijn meer dan 95 procent van alle organismen die ooit op Aarde hebben geleefd inmiddels uitgestorven. Hoe is dit mogelijk? Kees Vink, professor Life Science van de Erasmus Universiteit, neemt je mee op reis door de 4 miljard jaar lange geschiedenis van het leven op aarde.