Zoeken

De Nestbouwers: Schimmels in de Spotlights

In maart 2023 zijn acht Nestbouwers gestart bij Het Natuurhistorisch. Een innoverende groep jongvolwassenen die zich durft uit te spreken, de museumstaf aanvult en het museumpubliek verrast. In hun allereerste expositie ‘Schimmels in de Spotlights’ stellen zij zichzelf voor en verbeelden zij hun fascinatie voor een onderbelichte groep organismen, de schimmels.

De Broedplaats
De Nestbouwers toveren de oude Haverhorst Vestibule van het museum om tot De Broedplaats. In die nieuwe tentoonstellingsruimte brengen zij mens en natuur samen en komen hun ideeën tot leven. De eerste expositie van De Nestbouwers ‘Schimmels in de Spotlights’ was vanaf zaterdag 8 juli 2023 te zien. 

Schimmels 
Tijdens een werkbezoek aan de depots van Het Natuurhistorisch raakten De Nestbouwers gefascineerd door een kleine maar fijne collectie schimmels, die grotendeels uit paddenstoelen bestaat.
Gedreven door nieuwsgierigheid zijn ze op zoek gegaan naar de verbinding die deze groep organismen heeft met hun eigen leven. In ‘Schimmels in de Spotlights’ maak je kennis met de acht Nestbouwers en belichten ze de diversiteit, schoonheid en functionele capaciteit van schimmels. 

Laat je inspireren door de verhalen, collectiestukken, beelden, schilderingen en illustraties die speciaal voor deze expositie zijn samengebracht. Ontdek schimmels door de ogen van De Nestbouwers en volg de schimmelsporen die zij hebben achtergelaten in De Broedplaats, hun eigen plek in het museum. 

De tentoonstelling ’De Nestbouwers: Schimmels in de Spotlights’ was van 8 juli t/m 26 november 2023 te zien in De Broedplaats van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. 

De 8 Nestbouwers voor een muur van mos. De acht Nestbouwers, boven van links naar rechts: Sam Niehorster, Stan Bastiaansen, Audrey Plat en Mikolaj Stojanowicz. Onder van links naar rechts: Ilse Oudheusden, Eline van Lint, Lisa Bonninga, en Mia Merbis.

De Nestbouwers, boven van links naar rechts: Sam Niehorster, Stan Bastiaansen, Audrey Plat en Mikolaj Stojanowicz. Onder van links naar rechts: Ilse Oudheusden, Eline van Lint, Lisa Bonninga, en Mia Merbis. (Fullexposurerotterdam)                                                                                        

 De Nestbouwers is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en het Mondriaan Fonds.