Het is Gevaarlijk in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam

In maart 2000 werd door een Urker viskotter in het zuidelijke deel van de Noordzee een kaak van een sabeltandtijger (Homotherium latidens) opgevist. De kaak werd gedateerd op een ouderdom van 28.000 jaar terwijl eerder werd aangenomen dat de soort 300.000 à 400.000 jaar geleden uitstierf. Deze sensationele vondst en nieuw wetenschappelijk onderzoek zijn het uitgangspunt van een expositie over de sabeltandtijger met als hoogtepunt een door Remie Bakker gereconstrueerd, levensgroot model van dit krachtige roofdier. De tentoonstelling start op 1 september 2007.

De tentoonstelling schetst de Noordzeebodem als rijke vindplaats van fossiele resten van zoogdieren uit het Pleistoceen (de IJstijd) en geeft een natuurgetrouw beeld van de sabeltandtijger, zijn evolutie en leefgebied (de ‘mammoetsteppe’) in het destijds droog liggende Noordzeegebied, met ruime aandacht voor twee van zijn belangrijkste prooidieren, de wolharige neushoorn en de steppewisent.

De originele onderkaak wordt tentoongesteld, samen met tanden, kiezen en kaken van leeuw, hyena en wolf: roofdieren die gelijktijdig met de sabeltandtijger de mammoetsteppe onveilig maakten.
 
De natuurgetrouwe reconstructie van de sabeltandtijger wordt geflankeerd door een bronzen afgietsel van zijn complete schedel. Bezoekers kunnen hieraan zien (en voelen) waarom juist deze katachtige ‘sabeltandtijger’ genoemd wordt, en waarom de gebitten van hyena, wolf en leeuw erbij in het niet vallen.
 
‘Het is Gevaarlijk in het Natuurhistorisch Museum - de sabeltandtijger in Rotterdam’
duurt van 1 september t/m 25 november 200

Het museum in coronatijd

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen:

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

In het museum zijn mondmaskers verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.