Zoeken

ASOkunst!

kinderen schilderen hun leven

Vanaf 24 juni 2009 was in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘ASOkunst! - kinderen schilderen hun leven’ te zien. De expositie vormde het hoogtepunt van een manifestatie waarbij kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar beeldende kunst ontdekken als vrijetijdsbesteding. ASOkunst! duurde t/m 6 september 2009.

Verliefd zijn, verdriet hebben, samen plezier hebben, pesten of gepest worden, ruzie met vrienden, boos zijn. Hoe voelt dat en hoe verbeeld je dat? Welke AS(s)Ociaties heb je daarbij? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor de kinderen en kunstenaars. Via hun werken gaan de kinderkunstenaars een dialoog aan met het publiek over het leven in de oude wijken.

Beeldende kunstenaars verzorgden in de afgelopen maanden workshops in de wijken, in buurthuizen. “De confrontatie van diverse culturen is heel inspirerend en geeft enorm veel energie”, typeert een van de kunstenaars de kruisbestuiving tussen de kunstenaars en de kinderen. Op speelse wijze en onder professionele leiding van het sociaal cultureel werk, tracht KidsKunst een brug te vormen tussen beeldende kunstenaars en jeugd in achterstandswijken.

Kunstenaars
De workshops in Rotterdam werden geleid door Kuin Heuff, Jules van der Vuurst de Vries, Saskia Wigbold, Jan Derk Nijenhuis en Elise Rootert. Zij ondersteunden de kinderen actief in  hun ontdekkingstocht naar kunst waarbij inspraak en eigen initiatief van de kinderen belangrijk was. ‘De kids schilderen immers hun eigen beeld’. 

ASOkunst! vond gelijktijdig plaats in Rotterdam, Utrecht, Amersfoort en Haarlem. In totaal doen ruim 300 kinderen mee. Terwijl het Natuurhistorisch Museum Rotterdams werk toont, is in het AAMU Utrecht werk van Utrechtse kinderen te bewonderen, in het Haarlemse Architectuurcentrum ABC werk van Haarlemse jeugd en in Bibliotheek de Zonnehof kinderkunst uit Amersfoort. De hyvespagina asokunst.hyves.nl toont een foto verslag van de workshops.

Coproductie
ASOkunst! was een coproductie van Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Aboriginal Art Museum Utrecht, Architectuurcentrum Haarlem, St. Welzijn Feijenoord, Delfshavense Instellingen voor Sociaal Cultureel Werk en Kinderopvang, Haarlem Effect, Portes, Welzijn Amersfoort en Criss Cross Consultancy voor initiatiefnemer Cultur@ll. Kidskunst (1999) vond voor het eerst in meerdere steden plaats, dit jaar (2009) voor de tiende keer.

ASOkunst! werd mede mogelijk dankzij financiële ondersteuning van o.a.: Madurodam Steunfonds, St. Kinderpostzegels, st. Animus Donandi, Gemeente Amersfoort, VSBfonds, st. Solidarodam, Korintiersfonds, beheerd door het Prins Bernard Cultuurfonds. 

impressie van de opening op 24 juni 2009: