Zoeken

RogierSchietMotten - foto's van schietmotten

Van 25 april t/m 26 juli 2009 exposeerde Rogier Maaskant foto’s van schietmotten in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Maaskant (Heerjansdam, 1971) is fotograaf/beeldend kunstenaar en bedient zich in zijn werk van een keur aan technieken. Tijdens een zomerse avondwandeling langs de Kralingse Plas te Rotterdam werd hij getroffen door de grote hoeveelheid rondvliegende insecten. Deze ontmoeting resulteerde in een reeks foto's die de schietmot in al haar schoonheid vangt: even gracieus als vliegensvlug voert zij haar avondlijke dans aan de waterkant uit. De vergelijking met engelen is daarbij al snel gemaakt. Maar hoedt u; in de natuur wordt ruimschoots en buitengewoon effectief gebruik gemaakt van camouflagetechnieken.

Schietmotten vormen een insectenorde, de Trichoptera, die wereldwijd circa 7000 soorten telt. De Nederlandse fauna telt 173 soorten, waarvan inmiddels 15% is verdwenen. Ze doen sterk denken aan nachtvlinders, zijn vrij donker van kleur en vouwen hun vleugels in rust dakvormig over het achterlijf. De vleugels van schietmotten zijn niet beschubd, zoals bij vlinders en motten, maar behaard. Ze worden ook wel kokerjuffers genoemd. Die naam verwijst naar de larven die - onder water - van plantenresten, lege slakkenhuisjes, zandkorrels en kiezelsteentjes kokertjes bouwen waar ze bescherming in kunnen zoeken. Volwassen schietmotten houden zich overdag schuil en vliegen ’s nachts.

De fotoserie werd onder de titel ‘RogierSchietMotten - foto’s van schietmotten aan de Kralingse Plas’ tentoongesteld. Een klein deel van de 3561 schietmotten die de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam rijk is, werd bij de foto’s van Rogier Maaskant geëxposeerd. Het ging hierbij om geprepareerde schietmotten en kun kokertjes uit de fameuze Collectie Fischer die het museum in 1954 in bezit kreeg.