Zdeněk Burian (1905-1981)

De Tsjechische kunstenaar Zdeněk Burian (1905-1981) heeft een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van geschilderde reconstructies van fossiele ecosystemen. Zijn afbeeldingen van dinosaurussen en oermensen zijn ware iconen geworden die vast verankerd zijn in het geheugen van meerdere generaties. Dankzij Burian hebben wij een beeld van de prehistorie kregen. Zijn oeuvre bestaat uit duizenden schilderijen en tekeningen, van de vroegste ongewervelden, tot een schier oneindige reeks prehistorische vissen, amfibieën, reptielen, zoogdieren en vogels, en de van de landschappen waarin ze leefden. 

De tentoonstelling bestaat uit ruim 75 originele werken van Burian afkomstig uit de collectie van het Moravisch Museum, Brno, aangevuld met schilderijen van Pavel Dvorsky (1946), Jan Dungel (1951) en Petr Modlitba (1968) - drie Tsjechen die Burian’s traditie voortzetten.

‘Zdeněk Burian (1905-1981) - schilder van de prehistorie’ is georganiseerd in samenwerking met het Moravisch Museum, Brno en duurt t/m 4 januari 2009.

Museum gesloten | closed

Het Natuurhistorisch is in verband met de coronamaatregelen voorlopig gesloten.

Het Natuurhistorisch gaat online doodleuk door! Bezoek 'Museum Online' op onze website.

Wij kunnen in deze coronatijd best wel wat vrienden gebruiken! Meld je hier aan en ontvang het boek 'Natuurschatten' als welkom. 

Voor kinderen is er een gratis zoekkaart waarmee je buiten (en later als het museum weer open is) ook in het museum naar stadsdieren kunt speuren.