‘De grootste muil ooit’

Van 1 juni 2012 t/m 17 februari 2013 exposeerde Het Natuurhistorisch ‘De grootste muil ooit’ – de reconstructie van de schedel van de Peruaanse roofpotvis Livyatan melvillei.

In 2008 vonden onderzoekers van de natuurhistorische musea van Rotterdam, Brussel, Parijs, Pisa en Lima in de woestijn van Peru de 12-13 miljoen jaar oude resten van een zeemonster met een schedel van ruim drie meter en een gebit met 40 reusachtige tanden. Het complete dier was 13 tot 18 meter lang en had tanden van wel 36 centimeter. Met dat gebit was het een geduchte jager. Deze Peruaanse roofpotvis kreeg de wetenschappelijke naam Livyatan melvillei. Kenners stonden versteld van het gebit: Dit is het dier met 'de grootste muil ooit'!

'De grootste muil ooit' (YouTubemovie)

Een levensechte reconstructie van de schedel is vanuit Peru naar Rotterdam verscheept en werd tentoongesteld met enkele originele fossiele zeezoogdierschedels uit Peru en met fossielen van zeemonsters die in Europa gevonden zijn.

Livyatan melvillei (betekent letterlijkt: de Leviathan van Herman Melville [de schrijver van Moby Dick]) behoorde tot een groep potvissen die tegenwoordig is uitgestorven. Alleen de dwergpotvis Kogia en de grote potvis Physeter (waarvan een compleet skelet in de hal van Het Natuurhistorisch hangt) zijn overgebleven.

‘De grootste muil ooit’ - de Peruaanse roofpotvis en andere zeemonsters duurde t/m 17 februari 2013.

Steder Group (Rhoon) sponsorde het volledige transport Lima-Rotterdam van ‘De grootste muil ooit’ en takelde de schedel ook veilig het museum in. Financiële steun voor de tentoonstelling werd ontvangen van de Van Leeuwen Van Lignac Stichting en de Stichting Vrienden van Het Natuurhistorisch. De expedities in Peru en de reconstructie van de schedel van Livyatan melvillei werden gefinancierd door Fish Con Urk B.V. Remie Bakker (Manimal Works) tekende de reconstructie van Livyatan ‘in het vlees’. Bruiklenen werden ontvangen van het Muséum nationale d’Histoire naturelle, Parijs.

een impressie van de opening door Zijne Excellentie Allan Wagner Tizón, ambassadeur van Peru, op 31 mei 2012:

Het museum in coronatijd

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen:

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

In het museum zijn mondmaskers verplicht voor iedereen van 13 jaar en ouder.