Zoeken

Golden Spike - werken van beeldhouwer Elsbeth Pluimers

Het Natuurhistorisch presenteerde van 22 maart t/m 14 juli 2013 een tentoonstelling van beeldhouwwerken van bioloog/geoloog<link http: www.nieuwenmeer.nl site elsbethp external-link-new-window externe link in nieuw> Elsbeth Pluimers. Onder de titel ‘Golden Spike’ toonde zij letterlijk en figuurlijk een beeldtaal van haar fascinatie voor het ontstaan van de aarde. Vanuit haar kennis van de aardwetenschappen en Aziatische tradities maakt Elsbeth Pluimers haar werken in klei, brons en glas. Haar speurtocht begon ooit in het fossielenkabinet van Teylers Museum en kreeg richting door het vinden van een vulkanische bom in de Auvergne. De beelden van Pluimers herscheppen de band met de aarde: laag voor laag wordt de stratigrafie doorboord en doorgrond.

De tentoonstelling ‘Golden Spike’* liet ruim twintig beelden met welluidende titels zien, zoals ‘De bergen in een kistje’, ‘Qui voit Groix, voit sa joie!’, ‘Floating Flower Maja’, ‘Regarde, La lune apparaît!’ en ‘Ode aan de kwetsbaarheid’. Bij de expositie is een boek verschenen, met de titel 'Golden Spike, de ontwikkeling van een beeldtaal'.<link http: www.elsbethpluimers.nl external-link-new-window externe link in nieuw> Klik hier voor een preview.

Elke zondag van 13.00 - 16.00 uur was Elsbeth Pluimers bij haar kunstwerken aanwezig om tekst en uitleg te geven.

*  ‘Golden Spike’ is een vakterm uit de geologie, een ‘gouden spijker’ die de locatie markeert waar de basis van een gesteente uit een bepaald geologisch tijdperk duidelijk zichtbaar is. Dergelijke geologische typelocaties worden in de praktijk niet met (gouden) spijkers aangeduid, maar met (bronzen)plaquettes of metselwerkjes.