Zoeken

Vogels van Allart - geschilderde vogelportretten

Op 20 juli 2013 start in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de tentoonstelling ‘Vogels van Allart’. Hiervoor selecteerde de Rotterdamse kunstenaar <link http: www.jeroenallart.nl external-link-new-window externe link in nieuw>Jeroen Allart een bijzondere serie vogelportretten uit zijn veelzijdige oeuvre. De schilderijen zijn kraakhelder en zo eenvoudig dat het pictogrammen lijken die wonderwel precies genoeg details herbergen om zelfs doorgewinterde vogelaars te bekoren. Elk vogelportret heeft iets ondeugends zonder door te slaan naar een karikatuur, want vogels raken Allart diep - zeker ook vanwege hun grafische volmaaktheid. ‘Het grafische is een constante factor in mijn werk. Bij dieren en in landschappen vind ik een bepaalde perfectie die mij aantrekt.’ zegt de kunstenaar.

Kees Moeliker (conservator van het museum) is een liefhebber van de vogels van Allart: “Elke keer als ik ze zie, schiet ik in de lach en wil ik er van die ballonnetjes met gekke teksten boven tekenen. De vogels van Allart willen me wat zeggen, maar ik weet niet wat. Gek word ik er van!”

Hoewel Allart soms de draak steekt met de kleuren, zijn de vormen en anatomische details realistisch. Neem de lange, dunne pootjes van de roodborst. Ze zijn zo fragiel dat er voor pootbreuk gevreesd moet worden. Toch klopt het. Allart moet wel aandachtig naar een roodborstje gekeken hebben, anders had hij die pootjes niet zo mooi op het doek gekregen. 

De titels die Allart aan de werken gaf, zijn van ondergeschikt belang. Zo is ‘Bird, 2009’ een onmiskenbare roodborst, en ‘Kraanvogel, 2007’ een zilverreiger. Het hindert niet, want elk schilderij spreekt boekdelen.

Onder de veertien geëxposeerde  werken bevindt zich ‘Monarcha boanensis, 2009’ het unieke schilderij van de Boanovliegenvanger (Monarcha boanensis). Deze uitgestorven gewaande vogel werd in 1991 herontdekt door medewerkers van Het Natuurhistorisch op het afgelegen Molukse eiland Boano. Op verzoek van conservator Kees Moeliker portretteerde Jeroen Allart deze uiterst zeldzame vogel op basis van <link file:1974 download>de eerste foto die van deze soort gemaakt werd.

De tentoonstelling ‘Vogels van Allart’ duurt van 20 juli t/m 20 oktober 2013. Met dank aan <link http: www.flatlandgallery.com external-link-new-window externe link in nieuw>Flatland Gallery, Amsterdam.