Zoeken

Endangered - bedreigde dieren in ijs

De Rode lijst van de IUCN waarop meer dan 22.000 bedreigde diersoorten staan, inspireerde Erik Hijweege tot het samenstellen van het boek en de expositie ‘Endangered’. Hiervoor fotografeerde de bevlogen kunstenaar bedreigde diersoorten - diepgevroren in ijs - daarbij gebruik makend van het natte collodiumprocedé uit 1851. Op die manier maakte hij unieke glasfoto’s van tot de verbeelding sprekende dieren die op de een of andere manier in hun voortbestaan bedreigd worden, zoals Sumatraanse tijger, ijsbeer, karetschildpad, zwarte neushoorn, keizerspinguïn en walvishaai.

Door de bedreigde dieren in ijs te vatten en in beeld te brengen met een techniek uit de oertijd van de fotografie, laten de foto’s van Erik Hijweege de toeschouwer in verwarring achter. Is dit ingevroren dier de laatste in zijn soort, wachtend op betere tijden en nieuwe wetenschap? Is de Ark van Noach in het zuidpoolijs gestrand? Is dit echt? 

De tentoonstelling ‘Endangered – bedreigde dieren in ijs’ was van 13 december 2014 t/m 29 maart 2015 te zien in de Van Roonzaal van het museum.

Erik Hijweege (1963) werkte twaalf jaar als strateeg bij reclamebureaus. In 1998 besloot hij om zijn hart te volgen en fotograaf te worden. Sindsdien werkt hij in opdracht en maakt hij vrij werk. In 2004 publiceerde hij het fotoboek Noir, waarin hij op indringende wijze Afrikaanse Bosjesmannen en Albino’s in beeld bracht. In 2011 verscheen (onder pseudoniem Kevin Erskine) het boek Supercell, een monumentale studie van de stormen die door ‘Tornado Alley’ in de Verenigde Staten razen. In 2012 fotografeerde hij Nederland als miniatuur voor zijn boek Holland. Vanaf 2013 maakt hij gebruik van de 19e-eeuwse Natte Collodion Techniek voor zijn vrije werk.

Het boek 'Endangered' werd tijdens de opening van de expositie, op 13 december, gepresenteerd.

Erik Hijweege wordt vertegenwoordigd door Amstel Gallery en Eduard Planting Gallery (Amsterdam), Milk Gallery (New York) en Galeria de Babel (São Paulo).

Erik Hijweege is represented by Amstel Gallery and Eduard Planting Gallery (Amsterdam), Milk Gallery (New York) and Galeria de Babel (São Paulo).