Zoeken

Vlinders Volgen - gefilmd door Rogier Maaskant

Wat voor ons een prachtig schouwspel is, is voor vlinders een bittere strijd. In hun korte leven - meestal maar een paar dagen – moeten ze een vrouwtje voor zich zien te winnen. Hun grillig en schijnbaar willekeurig gefladder blijkt wel degelijk richting te hebben. Rogier Maaskant filmde vlinders in de tuin, met zijn telefoon. Vertraagd afgespeeld zien we met hoeveel gratie het bont zandoogje, de citroenvlinder en het groot koolwitje zich door de lucht verplaatsen. Het ballet van subtiele achtervolgingen en (schijn)bewegingen waarmee zij hun rivalen proberen voor te blijven, toont een wereld die te snel is voor het menselijk oog.

 

Tegelijkertijd laten de beelden ook zien wat een worsteling dat eigenlijk is: het zware lijf zakt na iedere vleugelslag weer terug naar de aarde. Misschien was het rupsenbestaan - kalm, soms bijna roerloos - zo gek nog niet. 

 

Rogier Maaskant, woonachtig in Rotterdam, bedient zich als kunstenaar onder meer van fotografie en film. In 2009 exposeerde hij in Het Natuurhistorisch onder de titel ‘RogierSchietMotten’ een serie foto’s van schietmotten, geschoten langs de Kralingse Plas.

‘Vlinders Volgen’ was doorlopend te zien van 1 juli t/m 3 september 2017, in de Van Roonzaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Klik hier voor een terugblik: Vlinders Volgen - de trailer.