Roos Holleman: Wallacea
In het midden van de negentiende eeuw reisde de Britse natuuronderzoeker Alfred Russel Wallace dwars door Indonesië. Acht jaar lang verzamelde hij vogels, zoogdieren en insecten voor natuurhistorische musea. En passant en los van Darwin formuleerde hij een theorie over evolutie door natuurlijke selectie. Over zijn reis publiceerde hij The Malay Archipelago, een van de mooiste reisboeken aller tijden.
Kunstenaar Roos Holleman en schrijver Alexander Reeuwijk reisden in het voetspoor van Wallace door Indonesië en bestudeerden in Engeland in de collectie van het Natural History Museum de vogelhuiden die hij bijna twee eeuwen geleden verzamelde. Reeuwijk schreef en Holleman tekende. Deze reizen hebben geleid tot een grote serie werken van Holleman - een hommage aan Wallace, The Malay Archipelago en zijn collectie vogelhuiden.
Van 1 juni t/m 6 september 2020 waren de wanden van de Van Roonzaal in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam behangen met imposante pastels van bijeneters, baardvogels, boshoenders, paradijsvogels, jufferduiven, scharrelaars en meer Indonesische vogelpracht. Voor alle huiden geldt: door Wallace verzameld en door Holleman getekend.
Roos Holleman: “Ik zie de tentoonstelling als een samenkomst van twee verzamelaars: Wallace, de onderzoeker in de natuur, en mijzelf, de kunstenaar op papier. De werken exposeer ik in een groot grid, een soort installatie, een hommage aan de diversiteit van soorten maar ook een reflectie op de kunst van het ordenen en de menselijke verzameldrift.”
Bij de tentoonstelling Wallacea verscheen een gelijknamig boek met alle tekeningen van Roos Holleman en tekstbijdragen van onder andere Jean-Pierre Geelen, Hein van Grouw en Alexander Reeuwijk (Noordboek, ISBN 978 90 5615 635 0).