Vaccineren Ja!/Nee? - een prikkelende tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Vaccineren Ja!/Nee?’ ging in op veelvoorkomende onderwerpen in het vaccinatiedebat en injecteerde iedereen met wetenschappelijk onderbouwde, feitelijke informatie om daarmee een goed geïnformeerde keuze te maken. Bezoekers kozen ‘ja - prima’ of ‘nee - liever niet’ en zagen, ongeacht de keuze, waar het bij vaccinatie om draait: de gezondheid van ons allemaal. Deze tentoonstelling is geproduceerd in samenwerking met de afdeling Viroscience van het Erasmus MC en had sinds juni 2020 een speciale corona-update.
Klik hier voor een korte, bewegende impressie van de tentoonstelling.

Sinds de eerste toepassing van vaccinatie tegen pokken door Edward Jenner in 1796 zijn er vaccins voor infectieziekten zoals polio, mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus ontwikkeld. Na de invoering van het Rijksvaccinatieprogramma in 1957 is het aantal gevaccineerde kinderen in Nederland enorm gegroeid, en zijn vele duizenden ziekte- en sterfgevallen voorkomen. Maar in Europa is in de afgelopen jaren het vertrouwen in inentingen en daarmee ook de vaccinatiegraad gedaald. Er woedt een verhit vaccinatiedebat, waarbij vaak vergeten wordt dat iedereen eigenlijk hetzelfde doel voor ogen heeft, ongeacht of je nu wel of niet voor vaccinatie kiest: het beste voor je kinderen.

Waar vroeger het vaccinatieadvies van artsen en de overheid gevolgd werd, is dat nu niet meer zo vanzelfsprekend. We willen ons zelf goed informeren en daarvoor verschillende bronnen raadplegen. Dat is niet gemakkelijk. Op internet is een overweldigende hoeveelheid tegenstrijdige informatie te vinden. Hoe maken we de beste afweging en de juiste keuze?

In de tentoonstelling ‘Vaccineren Ja!/Nee?’ ging Het Natuurhistorisch samen met het Erasmus MC in op veelvoorkomende onderwerpen in het vaccinatiedebat om iedereen, met wetenschappelijk onderbouwde informatie te helpen de fabels van de feiten te scheiden en een goed geïnformeerde keuze te maken. Vanaf juni 2020 had de tentoonstelling een speciale Corona-Update met als hamvraag 'Waarom duurt het ontwikkelen van een (COVID-19) vaccin zo lang?'.

De tentoonstelling duurde van 1 december 2019 t/m 10 januari 2021. In juni 2020 werd de expo verlengd in verband met de coronacrisis.

Het Natuurhistorisch is weer open!

Vooraf reserveren met begintijd blijft verplicht. Entreekaarten via onze online ticketshop.

Het is verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Behoor je tot de COVID-19 risicogroepen en wil je het museum met zo min mogelijk medebezoekers delen? Bel onze front-office voor actuele informatie over (doordeweekse) dagen en tijdstippen waarop het rustig is: 010-4364222.