Zoeken

Skelet olifant Ramon

Op 25 juni 2005 werd het gemonteerde skelet van de Aziatische olifant Ramon onthuld door Ton Dorresteyn, toenmalig directeur van Diergaarde Blijdorp. Bedrijven, fondsen en particulieren sponsorden het prepareren en monteren van losse skeletdelen, zodat het geraamte van deze alom bekende olifant uit Diergaarde Blijdorp in zijn volle glorie opgezet kon worden. De sfeervolle achthoekige torenkamer van het Natuurhistorisch Museum werd in oorspronkelijke staat hersteld en is het vaste verblijf van Ramon.

In juli 2019 werd de olifant herenigd met het enige uitwerpsel dat van hem bewaard is. De Drol van Ramon, in 1974 bemachtigd door de Rotterdamse kunstenaar Bob van Persie, kreeg een eigen vitrine.

‘Ramon’ werd op 7 december 1970 geboren in de dierentuin van Hannover. Na een half jaar verhuisde hij naar Diergaarde Blijdorp, waar hij de rest van zijn leven doorbracht. Ramon was een begrip in de Diergaarde. Hij was de enige bul, ongeduldig en onberekenbaar, en een eersteklas ‘fokstier’. Hij verwekte vijf nakomelingen: Bernhardine (1984), Yasmin (1990), Indira (1995), Timber (1998) en Max (1998). Op 24 april 1998 bezweek hij tijdens een paring met Douanita aan een hersenbloeding. Direct na zijn dood kreeg het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de beschikking over het lichaam. Diergaarde en Natuurhistorisch Museum werkten in de uren vlak na het overlijden samen aan de ontleding van het lichaam en het uitbenen van het skelet. De botten en de schedel werden - na een intensief en vooral onwelriekend prepareerproces - voor de collectie bewaard. Het losse skelet kreeg een plaats in het museumdepot en raakte in de vergetelheid.

Ramon, een uniek Rotterdams natuurhistorisch topstuk, verdiende echter meer. Om hem weer in ere te herstellen en zijn skelet - botje bij botje - op te zetten, startte het museum in oktober 2004 de sponsoractie ‘Help Ramon weer overeind!’. Alle skeletdelen, van schedel tot achterteen, kregen een prijskaartje variërend van 3750 tot 25 euro. In totaal leverde de actie 14.441 euro op, genoeg om Ramon weer overeind te zetten en zijn nieuwe verblijf - de torenkamer van Villa Dijkzigt - sfeervol in te richten.