De Drol van Ramon

‘Ramon’ is de naam van de Aziatische olifant die sinds 1971 in Diergaarde Blijdorp leefde, totdat hij op 24 april 1998 op 27-jarige leeftijd tijdens de paring bezweek aan een hersenbloeding. Ramon was een begrip in de Diergaarde. Hij was de enige bul, ongeduldig en onberekenbaar, en een eersteklas ‘fokstier’ met vijf nakomelingen. Zijn skelet kreeg een vaste plaats in Het Natuurhistorisch, en Ramon werd ook daar een publiekslieveling.

Nooit mee gevoetbald!
Het prominente museumstuk is vanaf 20 juli 2019 uitgebreid met de enige drol die van hem bewaard gebleven is. Het uitwerpsel werd in 1974 in Diergaarde Blijdorp bemachtigd door de Rotterdamse kunstenaar Bob van Persie, speciaal voor de groepstentoonstelling ‘Kunstenaars verzamelen’ in het Lijnbaancentrum. Bob verzamelde olifantjes en exposeerde de drol op een oosters kussentje met een strik van wc-papier eromheen. In 2013 schonk hij het ingedroogde en volledig intacte uitwerpsel aan het museum. Het mag een wonder heten dat zijn zoon, de bekende profvoetballer Robin van Persie, nooit een balletje met het bijna kogelronde voorwerp getrapt heeft.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.