Zoeken

Rotterdamse musea bedanken 100-jarige Stichting Volkskracht met bijzondere film

[15 mei 2023]  Stichting Bevordering van Volkskracht viert dit jaar het 100-jarig jubileum. Het vermogensfonds werd in 1923 opgericht door Willem Burger die zijn kapitaal ter beschikking stelde voor het bekostigen van Rotterdamse initiatieven, met als doel ‘de bevordering van het geestelijke en lichamelijke welzijn van de bevolking van Rotterdam’. Dankzij Stichting Volkskracht hebben ook de Rotterdamse musea bijzondere dingen kunnen realiseren, waaronder de aankoop van waardevolle collectiestukken, hoognodige restauraties en prikkelende tentoonstellingen. Om Volkskracht gezamenlijk te bedanken, hebben de Rotterdamse musea de korte video ‘Met terugwerkende kracht vooruit - 100 jaar cultuur in Rotterdam door Stichting Volkskracht’ (naar een idee van Lars Minnes) laten maken door Suzanne Koopstra (regie en montage) en Bart Hoveijn (cinematografie).

Topstuk in de hoofdrol
In de film speelt een (stand-in van een) topstuk uit de museumcollectie van Het Natuurhistorisch een prominente rol: het holotype van Pleurotomaria rumphii, een groot schelpdier uit de wateren rond Japan, Taiwan en de Filippijnen met collectienummer NMR993000013873. Deze schelp die vroeger vanwege zijn zeldzaamheid en kostbaarheid ‘miljonairsschelp’ genoemd werd, vormde (en is nog steeds) de basis van de officiële wetenschappelijke naam die Mattheus Schepman in 1879 aan deze diersoort gaf. De schelp was toen onderdeel van de schelpenverzameling van de (oude) Rotterdamsche Diergaarde die dankzij een schenking van Volkskracht in 1939 samen met een verzameling opgezette vogels in het bezit van het museum kwam. Het is een tastbaar symbool van de niet aflatende steun van de nu 100-jarige stichting, want Volkskracht liet ook vitrines bouwen om die collecties te kunnen exposeren en betaalde destijds zelfs het salaris van de conservator. Ons huidige collectiedepot (voor fossielen en skeletten) is in 2005 ingericht met rolstellingen dankzij steun van Volkskracht. In 1996 werd met hulp van Volkskracht het oorspronkelijke (uit 1852 stammende) ornamentenplafond in onze Hoboken Salon gerestaureerd. Er zijn ook vele (wissel)tentoonstellingen door Volkskracht gesubsidieerd. De meest recente (geopend in maart 2023) is ‘Nationaal Park Rotterdam’. Voor ons museum dus ook redenen genoeg om mee te werken aan de video en daarmee de jubilerende Stichting Volkskracht te bedanken.

In de video is de miljonairsschelp uit het museum ontsnapt (ondenkbaar natuurlijk, maar in een film kan alles) en neemt het slakkenhuis de kijker mee langs Rotterdamse musea waar bezoekers en medewerkers aan het woord komen, om uiteindelijk weer naar zijn thuisbasis tussen de andere schelpen terug te keren.

Klik hier om de video te bekijken​​​​​​