Tuinvlindertelling 2017: ook Amsterdam en Rotterdam moeten aan de bak

[2 augustus 2017]  In het weekend van 4 tot 6 augustus is het zover: de landelijke Tuinvlindertelling 2017. Van vrijdag tot en met zondag wordt iedereen gevraagd een kwartiertje in de tuin de vlinders te tellen. In Rotterdam krijgt de Tuinvlindertelling komende vrijdag 4 augustus een bijzonder feestelijk tintje. De aftrap van de landelijke telling zal dan plaatsvinden in Het Natuurhistorisch, waar - heel toepasselijk - de korte film Vlinders Volgen draait.

Rotterdam moet aan de bak
Steden met veel tuinen zijn rijk aan verschillende soorten bloeiende planten waardoor vlinders kunnen worden aangetrokken. Het is daarom ook vooral in de grote steden interessant om te zien welke vlinders opduiken. Daarom hebben de ecologen van Rotterdam, Amsterdam én de Vlinderstichting de handen ineen geslagen om de twee grootste steden van Nederland extra goed geteld te krijgen. “We willen graag weten of er verschillen zijn tussen tuinen in en buiten de stad en of er in de tuinen van Rotterdam andere soorten vlinders vliegen dan in de tuinen van Amsterdam.” zegt de Amsterdamse stadsecoloog Geert Timmermans. Zijn collega uit Rotterdam, André de Baerdemaeker, beaamt dat: “We weten dat in Amsterdam vlindersoorten leven die in Rotterdam nog niet zijn aangetroffen, zoals de iepenpage. Rotterdam moet echt aan de bak.” 

Eind juli en begin augustus is het vlindertoptijd in de tuin. Er staan dan veel tuinbloemen in bloei en de ‘kroeglopers’ - typische tuinvlinders - zijn dan normaal gesproken op hun piek. Of dat dit jaar weer het geval is moeten we nog afwachten. “Door het warme weer in de eerste helft van dit jaar zijn veel vlinders een paar weken eerder begonnen dan in normale jaren.” zegt Kars Veling van de Vlinderstichting. Wie een vlinderstruik of Buddleja in de tuin heeft staan maakt een goeie kans op een mooi resultaat. “Dit zijn topplanten om vlinders op te tellen en ze bloeien nu volop met grote paarse of witte bloempluimen.”

Tel mee!
Iedereen wordt dus aangespoord komend weekend vlinders te tellen. Met de website of app ‘Vlindermee’ onder handbereik is meedoen kinderspel: je kunt er informatie over vlinders vinden en de resultaten direct doorgeven. Niet alleen leuk en leerzaam, maar ook nuttig voor de stadsecologen. Ze hopen dat hun steden goed vertegenwoordigd zullen worden in de resultaten. Over enige rivaliteit tussen de twee steden laten de ecologen zich niet uit: “het is geen wedstrijd” lachen ze allebei.

Aftrap in Het Natuurhistorisch
Op vrijdag 4 augustus 2017 om 16:00 uur vindt de aftrap van de Tuinvlindertelling in Rotterdam plaats, in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De vertoning van de korte film Vlinders Volgen van Rogier Maaskant zal als openingshandeling gelden. Daarnaast zullen de stadsecologen en de vlinderkenners van de Vlinderstichting kort vertellen over de stand van zaken in vlinderland. Belangstellenden zijn welkom. 

We zijn weer open!

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is vanaf 29 september weer verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Behoor je tot de COVID-19 risicogroepen en wil je het museum met zo min mogelijk medebezoekers delen? Bel onze front-office voor actuele informatie over (doordeweekse) dagen en tijdstippen waarop het rustig is: 010-4364222.