Zoeken

nieuw boek: Natuurschatten - natuurhistorische collecties in Nederlandse musea

Op 30 juni 2020 verscheen 'Natuurschatten', een nieuw boek dat voor het eerst de geschiedenis van Nederlandse musea met natuurhistorische collecties beschrijft en laat zien hoe in natuurmusea die rijke collecties al vanaf het prille begin de basis vormen van vooraanstaande bio-wetenschap, publieksgerichte educatie en vaak vooruitstrevende tentoonstellingen. Een boek over (de groei en ontwikkeling van) de passie en relevantie van deze museumsector, over hoe musea met natuurhistorische collecties bijdragen aan het besef dat een duurzame relatie tussen mens en natuur van levensbelang is.

Museumgids
'Natuurschatten' is ook een luxe museumgids. De auteur, Fred de Ruiter, nodigt iedereen uit om met hem mee te kijken naar al die wonderlijke objecten, collecties en tentoonstellingen in de bonte verscheidenheid van natuurmusea die ons land kent en gekend heeft. Met aanstekelijk enthousiasme laat hij ze in het boek voorbij komen en verleidt hij de lezer om onze natuurschatten vooral ook eens in het echt te gaan bekijken, in 23 musea - van het nieuwe Naturalis, Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, Het Natuurhistorisch in Rotterdam, het Natuurhistorisch Museum Maastricht tot het piepkleine Zeemuseum in Vledder en Teylers Museum in Haarlem. Het boek is te koop in onze museumwinkel, die van onze collega-natuurmusea en in de reguliere boekhandel.

 

Over de auteur

Fred de Ruiter (1948) werkte 28 jaar als stedebouwkundige in verschillende managementfuncties voor de gemeente Rotterdam aan de ontwikkeling van stad en regio. Daarnaast is hij levenslang gefascineerd door natuurhistorische musea en -collecties, de sfeer van die gekoesterde verzamelingen, de schoonheid van naturalia en de grote geschiedenis van de natuurhistorie. Zijn enthousiasme en bestuurskracht zorgde in 1988 voor de succesvolle doorstart van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, en hij was tien jaar geleden een van de oprichters van de Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties, het samenwerkingsverband van musea over de natuur. In 2013 verruilde hij de grootstedelijke regio Rijnmond voor het Groningse platteland. Vandaaruit reisde hij naar meer dan dertig musea, dook in hun archieven en collecties, bezocht exposities, praatte met museumdirecteuren, conservatoren en tentoonstellingsmakers en legde zo de basis voor dit unieke boek.

Fred de Ruiter - Natuurschatten. natuurhistorische collecties in Nederlandse musea - Uitgeverij Matrijs / Stichting Nederlandse Natuurhistorische Collecties | juni 2020 | 22 x 28 cm - 224 blz. | genaaid gebonden | ISBN: 978-90-5345-560-9 | € 24.95