De menseneter van de Zambesi

[27 april 2016] Nieuw in de tentoonstelling 'Dode dieren met een verhaal' is de schedel van een Nijlkrokodil (Crocodylus niloticus). Het reptiel werd omstreeks 1910 geschoten ‘wegens onbehoorlijkheden jegens vele inlanders’ langs de Zambesi in Mozambique. De schutter, Rudolph Willem Vroon (1865-1935), schonk behalve de schedel ook de maaginhoud aan het toenmalige Museum voor Land- en Volkenkunde: 42 polsbanden, twee halssnoeren en een ring.

De afmetingen van de polsbanden (diameter 41 - 65 millimeter) wijzen er op dat de krokodil het ook op kleine kinderen gemunt had.

De schedel met sieraden waren rond 1915 te bezichtigen in de Afrikazaal van het museum maar het ensemble verdween na verloop van tijd in het depot. In het kader van de tentoonstelling AFRIKA 010 in het Wereldmuseum (29 april 2016 - 8 januari 2017) heeft ‘De menseneter van de Zambesi’ nu een tijdelijke ereplaats tussen de dode dieren met een verhaal uit de collectie van Het Natuurhistorisch.

We zijn weer open!

Het Natuurhistorisch is weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is vanaf 29 september weer verplicht om vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Behoor je tot de COVID-19 risicogroepen en wil je het museum met zo min mogelijk medebezoekers delen? Bel onze front-office voor actuele informatie over (doordeweekse) dagen en tijdstippen waarop het rustig is: 010-4364222.