Zoeken

Groninger Elektromarter en Wasdrogerschildpad in expo Dode dieren met een verhaal

[27 juli 2017]  Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft twee nieuwe aanwinsten bijgezet in de tentoonstelling Dode-dieren-met-een-verhaal: de steenmarter die op 17 februari 2017 de stroomvoorziening van half Groningen platlegde en een avontuurlijke schildpad die na jaren vermissing in een wasdroger werd aangetroffen.

Op 17 februari 2017, om 4:02 uur in de ochtend, werd de stad Groningen getroffen door een stroomstoring: 27.591 huishoudens, waaronder het Universitair Medisch Centrum Groningen, zaten zonder stroom. Er was een transformator uitgevallen. De monteurs troffen de oorzaak aan in het transformatorhuisje: een geëlektrocuteerde steenmarter. Die steenmarter is nu opgenomen in de collectie van Het Natuurhistorisch. Ze werd op dezelfde wijze ‘opgezet’ als CERN-marter 2 en ligt naast haar wereldberoemde soortgenoot in de Dode-dieren-vitrine. Hoewel de Groninger elektromarter, in tegenstelling tot CERN-marter 2, niet de grootste deeltjesversneller ter wereld platlegde en door een elektroshock van ‘slechts’ 10.000 volt aan haar einde kwam, is het wel een treffend voorbeeld van alweer een harde botsing tussen mens en dier.

Wasdrogerschildpad
Het verhaal van de wasdrogerschildpad is een klassiek voorbeeld van een verdwenen huisdier met een onfortuinlijke afloop. Het jonge vrouwtje van de soort Graptemys pulchra ontsnapte in 2004 voor de tweede keer uit een Hilversums terrarium. Een deksel met een zware steen erop weerhield haar blijkbaar niet. Lang zoeken naar het verdwenen reptiel leverde niets op. Pas twee jaar later dook het beestje weer op – in de wasdroger, dood, uitgedroogd en gemummificeerd. Het avontuurlijke reptiel was blijkbaar op zoek gegaan naar een warme plek en is daar niet meer vertrokken.

De twee nieuwe aanwinsten zijn deze zomer vanaf 28 juli 2017 te zien in de tentoonstelling Dode-dieren-met-een-verhaal. De traumameeuw heeft daarvoor tijdelijk het veld moeten ruimen.

Meer over geëlektrocuteerde steenmarters in het zomernummer van het museumtijdschrift Straatgras.