IJs-ijsvogel te zien bij –20 graden

[20 augustus 2018] Begin maart ging een ijsvogel in ijs viral. De dertienjarige Christoph van Ingen ontdekte de fluorescerend blauwe dode vogel in een dichtgevroren sloot achter zijn huis in Oostzaan. Hij maakte foto’s van het bijzondere tafereel en deelde deze online. Via social media, websites en kranten ging de ijsvogel de hele wereld over. Dankzij Christoph kon het Natuurhistorisch Museum Rotterdam de ijsvogel in ijs ‘en bloc’ veiligstellen voor de collectie. Vanaf woensdag 22 augustus is de IJs-ijsvogel - in het originele ijs - te zien, in een speciale op –20 graden geklimatiseerde vitrine als onderdeel van de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’. De onthulling is om 12:00 uur. Daarna schept de IJscoman van Rotterdam gratis ijsvogel-ijs zolang de voorraad strekt.

Verzwakt of van honger gestorven
De IJs-ijsvogel is vermoedelijk verzwakt of van honger gestorven onder het ijs terecht gekomen en vastgevroren. IJsvogels kunnen slecht tegen ijs. Als sloten dichtvriezen kunnen ze geen vis meer vangen. Een strenge winter, of zelfs een korte periode met strenge vorst, heeft altijd een groot effect op de ijsvogelpopulatie. Dit jaar zijn de aantallen lokaal zelfs met 80% afgenomen. 

Diepgevroren dood dier met een verhaal
De IJs-ijsvogel past naadloos in de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’. Hierin worden beroemde dode dieren tentoongesteld. Het Natuurhistorisch wil de IJs-ijsvogel zo lang mogelijk bewaren en exposeren in het originele ijs dat hem fataal werd. Met dat doel heeft het museum uitgebreid vriezers getest en een geschikte vriesvitrine gevonden. Woensdag 22 augustus vanaf 12:00 uur is het zover: dan zal de beroemde ijsvogel in zijn originele ijsblok bij een temperatuur van –20 graden voor het publiek te zien zijn. Hoe lang is onbekend, want het ijs zal hoe dan ook langzaam uitdrogen en doffer worden. 

IJsvogel-ijs van De IJscoman
Direct na de onthulling, op woensdag 22 augustus 2018 om 12:00 uur, schept de IJscoman Rotterdam gratis ijsvogel-ijs voor museumbezoekers. Wees er snel bij, want op is op.

De voorgeschiedenis van de IJs-ijsvogel is hier te lezen.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.