Kluifrègâh bijgezet in expo 'Dode dieren met een verhaal'

[29 maart 2018] De poten van de reiger die eerder deze maand in het Haagse Bos werd geroosterd en opgegeten, zijn bijgezet in de expositie 'Dode dieren met een verhaal'. Dit is het opmerkelijke verhaal van de vogel die wij gezien de herkomst en zijn geschiedenis 'Kluifrègâh' (kluifreiger) noemen:

Verscholen tussen hulststruiken in het Haagse Bos deed een dakloze Russische man zich op zondagmiddag 4 maart 2018 tegoed aan een blauwe reiger. Hij had het dier vakkundig schoongemaakt en geroosterd boven een kampvuurtje. Al kluivend aan de poten werd hij door de Politie Den Haag in de kraag gegrepen. Een vuurtje stoken in het Haagse Bos is immers niet toegestaan, laat staan het opeten van een beschermde wilde vogel. Twee afgekloven poten werden door de politie meegenomen en weggegooid.

Er volgden geen juridische stappen, wel werd de vogelliefhebber overgeleverd aan de vreemdelingenpolitie. Het opmerkelijke verhaal kwam die avond nog uitgebreid in de media, waardoor medewerkers van Het Natuurhistorisch de volgende dag direct actie konden ondernemen. De poten werden door de Politie Den Haag uit de politievuilcontainer gered en overgedragen aan het museum. Het gaat om een compleet onderbeen en een afgekloven voet die door de rook uitstekend geconserveerd zijn. Ze verspreiden nog steeds de geur van gebarbecuede kipkluifjes.

Het verschil in formaat van de tenen, doet vermoeden dat de poten van twee verschillende individuen zijn. Dat is echter niet te bewijzen. Museummedewerkers vonden op de plaats delict behalve reigerveren ook een dode buizerd die klaarlag voor de BBQ. Net als de reiger(s) was dat vermoedelijk een vorstslachtoffer. 

Ardea cinerea, adult, twee poten, afgekloven, Den Haag, Haagse Bos, 4 maart 2018; schenking Politie Den Haag. (NMR 9989-05889)