Zoeken

Onderzoek naar egels en hun leefgebied door Bureau Stadsnatuur

[14 september 2023]  Aankomend weekend, op 16 en 17 september 2023, is het weer tijd voor de Nationale Egeltelling. Iedereen wordt opgeroepen om de egels in hun buurt te inventariseren. Onderzoek naar deze stekelige zoogdieren is hard nodig: het gaat niet goed met de Nederlandse egels, die de afgelopen jaren sterk in aantal zijn afgenomen.

Fabiënne Claassens, studente toegepaste biologie, doet onderzoek voor Bureau Stadsnatuur. In haar onderzoek kijkt ze naar de geschiktheid van het gebied Vlaardingen-Ambacht voor de egel. “Ik breng knelpunten in kaart zoals wegen, steile waterkanten en volledig afgesloten tuinen,” vertelt ze. “Ook kijk ik naar het voedselaanbod en ga ik kijken hoeveel de egel voorkomt in Vlaardinger-Ambacht. Ik kijk naar plekken die al geschikt zijn en onderzoek welke veranderingen de egel kunnen helpen.” De onderzoeker markeert elke gevonden egel met een kleurstof die ongeveer een halfjaar blijft zitten. Iedere buurt krijgt hierbij zijn eigen kleur. "De egels zelf hebben hier geen last van, maar zo kunnen wij in de gaten houden of de ze zich ook tussen verschillende buurten verplaatsen. Dat is belangrijk om meer over hun leefgebied te kunnen leren."

Help mee!
Wilt u haar helpen met het onderzoek? Dat kan door de egels die u tegenkomt door te geven via waarneming.nl of tuintelling.nl. Inzendingen uit Vlaardingen en natuurkijk ook vanuit de rest van Nederland zijn welkom.   

Meer weten over egels en andere stadsnatuur? Bezoek dan onze tentoonstelling Nationaal Park Rotterdam.