Zoeken

Het Natuurhistorisch boekt bezoekersrecord in 2023: wie wordt de 70.000ste museumbezoeker?

[11 december 2023] Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gaat het jaar 2023 afsluiten met een recordaantal bezoekers. Naar verwachting wordt het topjaar 2018 (met 69.000 museumbezoekers) geëvenaard en verwelkomt het museum ergens in december de 70.000ste bezoeker. Die geluksvogel wordt feestelijk ontvangen met groene cadeautjes.

De stijgende lijn van de bezoekersaantallen zet zich na de coronadip in 2020-2022 duidelijk voort. Vooral de nieuwe tentoonstelling 'Nationaal Park Rotterdam' trekt veel publiek. Hierin plaatst Het Natuurhistorisch de stadsnatuur van Rotterdam voor een voetlicht en inspireert en stimuleert het museum iedereen om mee te werken aan een havenstad vol natuur. Daarnaast dragen de vele publieksactiviteiten van Het Natuurhistorisch bij aan een gestage bezoekersstroom. Zo biedt het museum bijvoorbeeld lessen aan over natuur en biodiversiteit en zorgen activiteiten zoals prikkelarme openstellingen, rondleidingen in gebarentaal en dementievriendelijke rondleidingen er voor dat het museum voor een zeer breed publiek toegankelijk is.

Noodsteun
Helaas vertaalt een hoog bezoekersaantal zich niet in substantieel meer inkomsten. Het jaar 2023 eindigt voor het museum door de hoge inflatie en kostenstijgingen flink in de rode cijfers. Het Natuurhistorisch krijgt gelukkig een bijdrage uit het gemeentelijke Noodfonds voor Rotterdamse culturele instellingen, maar voor 2024 zijn directie en bestuur naarstig op zoek naar weldoeners en fondsen die het voortbestaan van het museum kunnen helpen veiligstellen.