Bioblitz010 2024 - in één dag meer dan 1100 soorten planten en dieren vastgesteld
De Internationale dag van de Biodiversiteit is in 2024 opnieuw groots gevierd door het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Bureau Stadsnatuur met een zogenaamde bioblitz. Dit jaar is deze opgezet met de partners Gemeente Rotterdam, Campagneteam Nationaal Park Rotterdam, Groen010 en Natuurstad. Waar vorig jaar de blitz nog 2 dagen duurde, gingen we dit jaar de uitdaging aan om in slechts 24 uur 1000 verschillende Rotterdamse soorten planten en dieren te tellen.
En dat is ondanks het slechte weer gelukt! Meer 200 dan mensen gaven gehoor aan de oproep om mee te tellen tijdens de Bioblitz010 en deden samen meer dan 4.500 waarnemingen, waarmee in totaal meer dan 1.100 verschillende soorten konden worden vastgesteld. Dit kan nog iets hoger uitpakken. Sommige insecten kunnen namelijk alleen met een microscoop op naam worden gebracht en worden dus later toegevoegd.
Meer diversiteit aan deelnemers en organisaties
Dit jaar deden weer meer verschillende mensen en organisaties mee. Zo gingen studenten van het Yuverta mbo na een instructie van een ecoloog van Bureau Stadsnatuur aan de slag in Diergaarde Blijdorp en onderzochten leerlingen van de Theaterhavo/vwo de omgeving van hun eigen school. Leden van KNNV Rotterdam deden actief mee met het zoeken naar soorten en Stadskwekerij De Kas gaf excursies op eigen terrein. Ook veel buurttuinen, zoals Essenburgpark, Spoortuin, Voedseltuin Mathenesserdijk, Moestuin Schiebroek, alsmede diverse volkstuinen, deden mee. Ten slotte liet het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard bezoekers meekijken met onderzoek aan het waterleven van Rotterdam.
Activiteiten door heel de stad
Rotterdammers konden niet alleen meedoen door zelf soorten op te sporen en te registreren, maar ook waren er door de hele stad natuurexcursies en activiteiten. Bezoekers konden meekijken over de schouder van experts, en zo kennismaken met de veelheid aan natuur in de stad. Niels de Zwarte, adjunct-directeur Het Natuurhistorisch en hoofd Bureau Stadsnatuur: “We wijzen de deelnemers tijdens onze activiteiten op alle verschillende soorten die in hun directe omgeving leven. Dat in een vierkante meter wegberm wel 20 verschillende soorten planten kunnen groeien is voor veel mensen een openbaring.”
De nadruk lag dit jaar op de woonwijken. In verschillende stadswijken gingen mensen op pad om te ontdekken welke dieren en planten op hun eigen stoep voorkomen. Anne van Hazel, medewerker publiekszaken van Het Natuurhistorisch: “Als je de tijd neemt om in detail naar het plantsoen of park in jouw eigen buurt te kijken dan ontdek je pas hoeveel leven hier is.”
Uitkomst van de BioBlitz010 en vooruitblik
Ondanks dat er vorig jaar al veel nieuws gevonden is, werd de Rotterdamse lijst ook dit jaar weer verder uitgebreid met nieuwe ontdekkingen. Wat te denken van het Moerasglimlijfje, Amandelwilgblaasbladwesp of Duinbloemweekschildkever?
De hoogst scorende soortgroep betrof, net als vorig jaar, de planten (513 soorten), gevolgd door de vogels (106 soorten) en de vliegen en muggen (77 soorten). Ondanks het wat koudere en regenachtige weer aan het begin van de dag, werd op de valreep toch nog een onderzoek gedaan naar nachtvlinders, waardoor tot middernacht nog 63 soorten konden worden bijgeschreven.
De Bioblitz is weliswaar een momentopname, maar levert ook nieuwe inzichten op. We weten in grote lijnen wel welke dieren en planten binnen de gemeente voorkomen, maar dit evenement helpt om het beeld waar en hoe vaak bepaalde soorten voorkomen te vergroten. De gemeente kan deze informatie gebruiken in haar biodiversiteitsbeleid.
Het succes van ook deze tweede editie van de Bioblitz010 smaakt naar meer. De komende jaren willen we met deze Bioblitzes de kaart van Rotterdam steeds verder inkleuren, om te laten zien hoe groot de biodiversiteit van de Havenstad is.