Koninklijke onderscheiding voor Jelle Reumer
Op 19 december 2024 werd Jelle Reumer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door de Utrechtse locoburgemeester Eelco Eerenberg, namens Zijne Majesteit de Koning. Dit gebeurde als verrassing na afloop van Reumers afscheidsrede als hoogleraar Vertebrate Paleontology aan de Universiteit Utrecht, getiteld "Driehonderd jaar vertebraten-paleontologie – en hoe nu verder". Deze bijzondere eer markeert de indrukwekkende loopbaan van een markant persoon die wetenschap en natuurhistorie naar een breed publiek bracht.
Een veelzijdige carrière
Jelle vervulde gedurende zijn carrière diverse rollen: wetenschapper, museumdirecteur, publicist en hoogleraar vertebratenpaleontologie. Vaak allemaal tegelijk. Zijn werk kenmerkt zich door een enorme toewijding aan het ontsluiten van kennis over (stads)natuur en paleontologie; het aantal columns dat hij schreef is niet te tellen en hij heeft meer dan 20 boeken op zijn naam staan. Jelle was 28 jaar directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en bracht daarbij een verfrissende en relativerende blik op natuurhistorie en stadsnatuur. In die jaren is het museum gegroeid in aanzien en werd dé natuurlijke groene tak van het culturele aanbod van Rotterdam. De spraakmakende tentoonstellingen en programma’s werden (en worden) jaarlijks door vele tienduizenden bezoekers bezocht en gewaardeerd. De collectie breidde zich uit en wordt tot op de dag van vandaag door veel onderzoekers gebruikt.
In 1997 richtte hij Bureau Stadsnatuur op, waarmee hij stadsnatuur niet alleen bij beleidsmakers, maar ook bij het brede publiek onder de aandacht bracht. Dankzij zijn visie werd stadsnatuur een belangrijk speerpunt van het museum. “Er is geen grens tussen stad en natuur te trekken”, gaf Jelle zo vaak aan, “de stad is óók natuur.” Als wetenschapper gaf hij boeiende colleges op de Universiteit Utrecht over paleontologie. Een van zijn bekende uitspraken is: “het verleden ligt letterlijk aan onze voeten, maar het vraagt nieuwsgierige ogen om het te zien.” Die nieuwsgierigheid is een rode draad in zijn carrière.
Wetenschap toegankelijk maken
Een van Reumers grootste verdiensten is zijn gave voor wetenschapscommunicatie. Met alles wat hij schreef en zijn talloze media-optredens wist hij complexe onderwerpen begrijpelijk te maken. Met pakkende voorbeelden uit onze eigen leefomgeving en met zijn relativerende, soms ironische blik. Zo prikkelde en inspireerde hij veel lezers en luisteraars. Zijn passie en kennis draagt hij ook graag over aan citizen scientists en vrijwilligers, via lezingen, gezamenlijke onderzoeken of veldwerk.
Een terechte erkenning
De onderscheiding tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau is een welverdiende erkenning voor de buitengewone bijdrage van Jelle Reumer aan wetenschap en maatschappij. Zijn werk blijft een bron van inspiratie. Hoewel hij afscheid neemt als hoogleraar, blijft zijn invloed zichtbaar in zowel de wetenschap als het museumwezen. Jelle’s visie en doorzettingsvermogen hebben een grote stempel gedrukt op het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Zoals locoburgemeester Eelco Eerenberg treffend verwoordde: “U heeft bruggen gebouwd tussen wetenschap en samenleving, tussen verleden en toekomst, tussen professionals en amateurs.” Deze onderscheiding vormt de bekroning van een uitzonderlijke carrière.