Skelet kat TINKEBELL. in expo Dode-dieren-met-een-verhaal

[3 januari 2018] Het skelet van de kat waar TINKEBELL. een tas van maakte is opgenomen in de tentoonstelling Dode-dieren-met-een-verhaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het is de eerste huiskat in de expositie die laat zien hoe en waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de dramatische gevolgen kunnen zijn. Het skelet heeft een plaats gekregen naast klassiekers als Dominomus, McFlurry-egel, CERN-marter, Tweede Kamermuis en Verslikvis.

TINKEBELL. (pseudoniem van kunstenaar Katinka Simonse) wurgde in 2003 haar zieke huiskat Pinkeltje, vilde het dode dier en maakte van de huid een handtas. Met dit kunstwerk creëerde zij aandacht voor de halfslachtige manier waarmee mensen met dieren omgaan. Dankzij haar kattentas ontvangt zij tot op de dag van vandaag hatemail en zelfs doodsbedreigingen. Een deel daarvan werd gebundeld in het boek ‘Dearest TINKEBELL.’ (2009). De tas is alleen al door die ophef een kostbaar kunstwerk dat een plaats in de collectie van het Rijksmuseum zou verdienen. 

De uitgevilde kat begroef Katinka Simonse in haar tuin. Toen ze in 2006 verhuisde, groef ze het skelet op samen met wat aarde en het inmiddels halfvergane dekentje waarin ze het kattenlichaam had gewikkeld. Ze bewaarde het zorgvuldig in een kinderkoffertje. In 2017 schonk TINKEBELL. het ensemble aan het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het museum exposeert de overblijfselen onaangeroerd, zonder de botten te bleken en te rangschikken.

We zijn weer open!

Vanaf 1 juni is Het Natuurhistorisch weer open. Behalve doodleuk is een bezoek aan ons museum ook veilig in deze coronatijd. Daarvoor hebben we maatregelen genomen: 

Lees hier wat wij doen en van jou verwachten voor een veilig museumbezoek.

Het is voor alle bezoekers verplicht vooraf online een ticket met een vaste starttijd te boeken. Dat kan in onze e-ticket shop

Zie je een museumbezoek nog niet zitten (of ben je ziek), bezoek dan Het Natuurhistorisch Online, met filmpjes en de audiotour voor thuis.