Zoeken

Verduisterduif aanwinst in Het Natuurhistorisch

[29 april 2018]  De duif die eind februari Friesland voor enige uren verduisterde en daarbij het leven liet, is opgenomen in de collectie ‘Dode dieren met een verhaal’ van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Het gaat om een holenduif, de minst talrijke en onopvallendste onder onze inheemse duivensoorten. De vogel sluit aan in de rij illustere voorgangers zoals de Dominomus, de Tweede Kamermuis en de Groninger Elektromarter. 

110.000 Volt
Op woensdagavond 28 februari 2018 omstreeks 18.30 uur schakelde een duif de straatverlichting in een groot deel van Friesland en op Ameland en Terschelling uit. De onfortuinlijke vogel was op een schakelstation in het dorpje Oudehaske (nabij Heerenveen) tegen een onderdeel onder hoogspanning aangevlogen. Door de schok van 110.000 Volt was de duif op slag dood en het systeem ontregeld.

Monteurs kwamen snel ter plaatse en troffen daar de dode duif. Ze controleerden de installatie en stelden vast dat de duif niets beschadigd had, maar slechts de veiligheidssystemen had geactiveerd. Een kleine twee uur na het incident ging de straatverlichting in Friesland en op de getroffen Waddeneilanden weer aan. De duif werd afgevoerd.

Natuurhistorisch-directeur Kees Moeliker spotte het opvallende nieuwsbericht die avond nog en seinde conservator Bram Langeveld in. Op donderdag 1 maart wist de conservator dankzij snel handelen en met medewerking van Liander en technici van Liandon de Verduisterduif veilig te stellen voor de museumcollectie. 

Holenduif
Het bleek te gaan om een holenduif (Columba oenas), een volwassen vrouwtje met voedermais in de krop en maag. Een grote schroeiplek op de buik en een kleinere schroeiplek op de linkervleugel vallen op. De hele duif verspreidt bovendien een opvallende brandlucht. De preparatie was niet eenvoudig. 

Duiven staan (in natuurhistorische kringen) bekend om hun dunne huid en zijn daardoor sowieso al lastig te prepareren. Een stroomstoot van 110.000 Volt en dus half gekookte organen en spieren maakte het niet makkelijker, maar het is gelukt de holenduif te conserveren in de positie waarin ze gevonden is.

De vogel heeft duidelijk laten zien hoe mens en dier met elkaar botsen en wat de gevolgen kunnen zijn, en verdient daarmee een plaats in de tentoonstelling ‘Dode dieren met een verhaal’. De Verduisterduif is te zien vanaf dinsdag 1 mei 2018. Het skelet van de kat van TINKEBELL moet voor de duif wijken.