Zoeken

Verslikvis in expo Dode dieren met een verhaal

[3 januari 2017] Ingegeven door scenes uit A Fish Called Wanda en Jackass ontstond bij een vriendengroep uit Vlaardingen de traditie om op verjaardagen - na de nodige hoeveelheid bier - het aquarium leeg te eten. Zo geschiedde ook in april 2016. De goudvissen gleden zoals altijd gladjes naar binnen maar toen die op waren, was het de beurt aan pantsermeervallen van de soort Corydoras aeneus. Door gebrek aan kennis van de morfologie en het gedrag van deze populaire aquariumvis ging het mis voor een 28-jarige hongerige visslikker. De meerval zette, zoals gebruikelijk bij gevaar, de stekels van zijn vinnen uit en nestelde zich muurvast in de keel. Braken, doorduwen, spoelen met bier, smeren met honing en koelen met ijsjes hadden geen effect op de benarde positie van de vis. 

Snakkend naar adem zocht de man uiteindelijk medische hulp. In het Erasmus MC werd de onfortuinlijke vis met succes operatief verwijderd. De patiënt moest op de intensive care herstellen van een fikse keelinfectie. De vis overleefde het niet. Artsen wisten de meerval (53 mm, zonder staart) veilig te stellen voor onze museumcollectie. De visslikker gaf toestemming voor opname van de vis in de expositie, 'Dode dieren met een verhaal' maar wil zelf anoniem blijven.

Begin 2019 publiceerden de artsen die het leven van de visslikker redden een wetenschappelijk artikel over dit unieke geval van 'opzettelijk inslikken van een levende pantsermeerval'.

De verslikvis is vanaf 4 januari 2017 te zien.