Zoeken

Zwarte Kraai van Florentijn Hofman maakt reclame voor tentoonstelling ‘Het beest in ons’

[23 juni 2022]  Het kunstwerk ‘Zwarte Kraai’ van Florentijn Hofman dat naast het Natuurhistorisch Museum Rotterdam staat, heeft een tijdelijke tweede huid gekregen. Het van oorsprong pikzwarte en zes meter hoge metalen beeldbord is beplakt met de titels van actuele maatschappelijk thema’s waarover 25 dieren uit de collectie van het museum zich uitspreken in de tentoonstelling ‘Het beest in ons’.

Florentijn Hofman, die de Zwarte Kraai in 2006 aan Het Natuurhistorisch schonk, ging akkoord met de transformatie van zijn kunstwerk tot reclamebord. Hij reageerde enthousiast: ‘Een geletterde kraai vangt altijd wat!'

De zwarte kraai (Corvus corone) is een van de 25 dieren die in de tentoonstelling is opgenomen. Een exemplaar met een opvallende kleurafwijking (witte vleugelveren), dood gevonden in 2016 in Rotterdam-IJsselmonde, spreekt zich via schrijver Alex Boogers uit over xenofobie: ‘Zwart was ik altijd al. Met hier en daar witte veren. Dat is wat je doet. Je ontneemt me mijn kleur, mijn natuur. Je maakt me grijs. Je maakt me arm, als een nomade, die het liefst van je vandaan beweegt, maar ik heb je evenzeer nodig om te bestaan. De dood achtervolgt je, en je verwart hem met mij. Zwart was ik altijd al. Maar in jouw aanwezigheid ebt het leven uit mij weg.

Hoe 25 dieren omgaan met uitdagingen uit de mensenwereld is t/m 6 november 2022 te zien en te beluisteren in de tentoonstelling ‘Het beest in ons’. Het gelijknamige boek is te koop in de Museumwinkel en in de boekhandel.