PERSBERICHT - Bioblitz010: Rotterdammers tellen bijna 1200 soorten tijdens 24-uurs natuurmeting
Op 21 mei vonden de deelnemers aan de Rotterdamse Bioblitz bijna 1200 verschillende soorten in ruim 4300 waarnemingen. Planten werden als soortgroep het meest geteld, gevolgd door vogels en nachtvlinders. Er zijn deze editie ook meer vissoorten waargenomen dan in 2024, mede dankzij de extra publieksactiviteiten over de onderwaternatuur. De meeste waarnemingen werden gedaan rondom Rotterdam Centrum, in Rozenburg, Hoek van Holland en het Kralingse Bos. Dankzij de inzet van vele Rotterdammers die meetelden levert ook deze Bioblitz010 waardevolle biodiversiteitsinformatie voor natuuronderzoek op. De Bioblitz010 werd gehouden in de landelijke Week van de Biodiversiteit en de Rotterdamse Parkenmaand.
Niels de Zwarte, adjunct-directeur van Het Natuurhistorisch en hoofd van Bureau Stadsnatuur: “Ieder jaar is het weer fantastisch om te zien hoeveel mensen meetellen en welke waarnemingen het oplevert. Naast veel voorkomende soorten zagen we ook de meer zeldzame soorten als de Springzaadbladroller, de Gaffelwaterjuffer en het Heggenranklieveheersbeestje. Er was ook een enkele waarneming van de Mozaïekschotelkorst, die als korstmos zeer zelden in onze regio wordt opgemerkt."
De BioBlitz010 geeft een interessante inkijk in de soortenrijkdom die je in zo’n korte tijd (24 uur) op een willekeurige dag in de havenstad kunt aantreffen. Omdat het maar één dag is, kan van alles een rol spelen in wordt waargenomen. Denk aan het weer of de voorkeuren van de deelnemers voor een bepaalde soort of buurt. In de 2024 editie lag bijvoorbeeld het aantal waargenomen vogelsoorten hoger. De wind die op 21 mei uit het noordoosten kwam, zorgde ervoor dat veel vogelsoorten zich gewoonweg minder lieten zien. Ondanks dat de meting van een dag dus een momentopname is, is ook te zien wat ook uit langer lopende onderzoeken naar biodiversiteit bekend is: de rijkdom van vele soorten neemt af.

Actief op zoek met een net naar natuur onder water in het getijdenpark. Foto: Floor van de Ven Fotografie
Tijdens de Bioblitz werden bijna 1200 soorten gevonden in 4300 waarnemingen. Veel waarnemingen worden in de komende dagen nog beoordeeld op juiste determinatie, dus de het uiteindelijke aantal kan iets afwijken. Er zullen ook nog aanvullingen plaatsvinden omdat sommige soorten, zoals klein insecten en sommige paddenstoelen, alleen met een microscoop op naam gebracht kunnen worden en deze dus met enige vertraging worden toegevoegd. De laatste stand is te zien op waarneming.nl.
"interessant van zo'n 24-uurs telling is ook om te zien waar deelnemers besluiten om binnen de stadsgrenzen te gaan tellen. Rondom Rotterdam Centrum, in Rozenburg, Hoek van Holland en het Kralingse Bos werd het meeste waargenomen. Dit jaar zagen we dat sommige gebieden zoals Rotterdam-Zuid, Hoogvliet en de Maasvlakte achterbleven, terwijl daar natuurlijk volop natuur te vinden is. Ik zie het als een mooie opdracht voor volgend jaar om samen met bewoners, partners en natuurorganisaties daar meer aandacht aan te geven", aldus Niels de Zwarte adjunct-directeur van Het Natuurhistorisch en hoofd van Bureau Stadsnatuur.

Met de app kun je gemakkelijk je waarneming fotograferen, je soort herkennen en deze registratie insturen. Foto: Floor van de Ven Fotografie
Natuur is dichtbij - ook in de stad
Naast het tellen van soorten is het doel van de Bioblitz ook om de biodiversiteit in de stad zichtbaar te maken en mensen te betrekken bij de natuur om hen heen. Iedereen kan meedoen, ook zonder ervaring. In een stedelijke omgeving zoals Rotterdam is natuur vaak dichterbij dan we denken, tussen stoeptegels, langs het water, in boomspiegels of in geveltuinen. Door actief op zoek te gaan en soorten te herkennen met de app ObsIdentify, leren deelnemers hun leefomgeving met andere ogen bekijken. Die ervaring zorgt voor meer bewustwording, verwondering én betrokkenheid. Want wie weet wat er leeft, zal zich ook sneller voor de natuur inzetten.
Op 21 mei konden de deelnemers ook via de ongeveer 25 activiteiten verspreid over ochtend, middag en avond samen met experts de natuur in de stad ontdekken.
Samenwerkingspartners
De Rotterdamse Bioblitz is een initiatief van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam en Bureau Stadsnatuur, en is samen met Nationaal Park Rotterdam en Groen 010 verder ontwikkeld. De editie van 2025 wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam en Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en gerealiseerd dankzij alle partnerorganisaties en Rotterdammers die meetellen.
Tjiftjaf op een verkeersbord tijdens de Bioblitz010. Foto: Sem van Ekeren
MEER INFORMATIE
Natuurhistorisch Museum Rotterdam (kortweg Het Natuurhistorisch) laat je ontdekken hoe bijzonder en belangrijk de natuur, biodiversiteit en een biodiverse stad zijn. Het brengt via de collectie en onderzoeksactiviteiten de natuur van lang geleden en vandaag in kaart. Het Natuurhistorisch ontvangt 70.000 bezoekers per jaar, geeft met Bureau Stadsnatuur ecologisch advies aan talrijke opdrachtgevers en is al bijna 100 jaar doodleuk en springlevend.
Een bioblitz is een natuurtelling waarbij inwoners en experts in een bepaalde periode zoveel mogelijk wilde planten- en diersoorten proberen te vinden en te registreren. De Rotterdamse editie duurt 24 uur. De verzamelde gegevens worden gebruikt voor natuuronderzoeken en vormen een waardevolle bron voor inzage in en beschermen van de biodiversiteit in Rotterdam. Het is belangrijk om de telling jaarlijks te herhalen, zodat we veranderingen in de biodiversiteit op tijd kunnen signaleren en erop kunnen inspelen.
Voor de redactie
Voor meer informatie, neem contact op met
Niels de Zwarte
010-266 0470
dezwarte@bureaustadsnatuur.nl
Beeldmateriaal is hier te downloaden, gebruik foto’s o.v.v. fotograaf

Speciaal ontworpen poster voor BioBlitz010 editie 2025. Beeld: Sanne Luijben