Museumnacht: Het Natuurhistorisch verliest zijn streken niet

In de Museumnacht draait het in Het Natuurhistorisch om de Rotterdamse stadsvos. De shoarmavos en de voelvos zijn daarbij de sterren van de nacht. Vossenonderzoekers van Bureau Stadsnatuur en conservatoren van het museum trekken alles uit het archief en het depot: versdode vossen worden live geprepareerd en de voelvos test kennis over grootstedelijk vossenvoedsel. Bewonderaar van valken en eenmansband Laurens Collée tracht zich in de loop van de Museumnacht al tokkelend en zingend te verplaatsen in de gedachtewereld van de shoarmavos en andere stadse dieren.

 

Bang voor vossen? 
Afgezien van de vossenparade is Het Natuurhistorisch By Night ook zeer de moeite van het bezoeken waard. Verstoken van daglicht leeft de collectie op. De snoek die zich verslikte in een te grote prooi, de tanden van ‘De Grootste Muil’ en olifant Ramon genieten van het halfduister. Kom ook kijken naar de beroemde ‘Dode dieren met een verhaal’ en verbaas u over de bizarre vogelfoto’s in de expositie ‘Ornithologie’.

 

Het museum is op zaterdag 5 maart open van 20:00 uur tot 01:00 uur, alleen toegankelijk met een Museumnacht passe-partout (een polsbandje). 

 

Vossenspecial
Gedurende de Museumnacht is er speciale aandacht voor een Rotterdamse nieuwkomer: de stadsvos. De sluwe vos heeft zich aangepast aan een leven de stad, soms zelfs tot diep in het centrum. Het Natuurhistorisch doet al geruime tijd onderzoek naar deze slimme roofdieren. Het resultaat word getoond. Hoeveel vossen leven er? Waar zijn ze te vinden? Wat eten ze? En wat kan ik doen als ik er één tegenkom? Het zijn vragen die de Rotterdammer stelt en die in Het Natuurhistorisch zullen worden beantwoord. De bezoeker wordt meegenomen in het lopende onderzoek. Er is speciale aandacht voor de shoarmavos die in de omgeving van kebabkramen en shoarmazaken rond hing en zich tegoed deed aan de resten van kapsalons en broodjes shoarma. De alsmaar groeiende collectie stadsvossen wordt daarbij getoond en voor het oog van het museumnachtpubliek uitgebreid met versdode aanwinsten die live worden geprepareerd.

 

Voelvos
Voor de nieuwsgierige museumnachtbezoeker valt er ook zelf iets te onderzoeken. De speciaal voor deze museumnacht ontwikkelde voelvos (afgeleid van de klassieke voeldoos) biedt de gelegenheid tot inhoudelijke verdieping in de eetgewoontes van de stadsvos. Raad wat de voelvos gegeten heeft en maak kans op een smakeijk cadeau.

 

Een beeldverslag, met foto's van Maarten Laupman, is hier te zien: klik.